În perioada 02 – 13.09.2024, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, la nivelul întregii țări, o serie de acțiuni de verificare a modului în care se respectă prevederile legale din domeniu în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat., ca parte a unei tematici naționale de control.
În acest context, au fost controlate 456 grădiniţe cu program prelungit care prestau servicii de cazare, la 263 dintre acestea constatându-se nereguli, iar, din 401 grădinițe verificate care prestau servicii de alimentaţie, la 219 au fost înregistrate deficiențe.
Totodată, au fost verificate peste 10 tone de produse alimentare constatându-se că circa 400 kg prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.
Drept urmare, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:
• 168 amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 900.000 lei
• 382 avertismente
• oprirea definitivă de la utilizare a 300 kg produse alimentare în valoare de circa 7.000 lei
• oprirea temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate, pentru 16 operatori economici
• remedierea deficiențelor pentru 29 de operatori economici.
Este de neconceput ca locurile unde copiii noștri își petrec primii ani de formare să nu ofere siguranța și condițiile esențiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Fiecare copil merită să fie protejat și îngrijit într-un mediu curat, sigur și conform normelor legale. În calitate de părinți și nu numai, avem datoria de a veghea ca aceste standarde să fie respectate fără excepție. ANPC își va continua eforturile de a se asigura că cei mai vulnerabili dintre noi – copiii – primesc grija și atenția cuvenită. Nu ne putem permite compromisuri atunci când vine vorba de viitorul lor” – Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.
Dintre neregulile constatate, menționăm:
- lipsa autorizațiilor de funcționare
- abateri privind clauzele contractuale referitoare la informarea corectă, completă şi precisă, precum şi lipsa menţionării clare în contracte a sumelor alocate pentru serviciile de învăţământ şi cele pentru hrana copiilor în cazul grădiniţelor particulare
- utilizarea unor grupuri sanitare fără a fi dotate cu suficiente obiecte sanitare sau consumabile (săpun), fără capace de WC, cu instalații defecte sau plăci de faiață sau gresie sparte și fără a fi dotate cu coșuri de gunoi fără capace
- existența unor calorifere cu rugină și cu depuneri de praf și a unor baterii cu rugină și depuneri de calcar
- folosirea unor grupuri sanitare neigienizate
- utilizarea unor instalații electrice neconforme (cu prize și cabluri neizolate), prize amplasate la nivelul de acces al copiilor
- starea precară a dotărilor interioare şi exterioare, în vederea asigurării securităţii copiilor
● lipsa plaselor anti-insecte, pardoseală deteriorate
● lipsa izolatoarelor sau existența unora fără lumină naturală
● folosirea unor echipamente de joacă deteriorate, cu șuruburi lipsă sau desfăcute
● folosirea unor spații de joacă exterioare necurățate
● folosirea unor aparate de aer condiționat cu filtrele neigienizate
● existența unor guri de scurgere neprotejate
● lipsa protecției pentru saltele, a unor lenjerii sau saltele pătate
● tavane și pereți cu infiltrații sau cu zone de igrasie și vopsea exfoliată
● uși și trepte cu vopea tocită, exfoliate
● folosirea unor jucării neigienizate sau deteriorate și lipsa evidențelor operațiunilor de dezinfecție/igienizare a jucăriilor, instrumentelor, suprafețelor cu care intră în contact copii
● folosirea unor piese de mobilier deteriorate
● lipsă atenționărilor și avertizărilor referitoare la echipamentele cu care este dotat spațiul de joacă
● nerespectarea dimensiunilor pieselor de mobilier sau a înălțimii aplasării celor fixe în raport cu vârsta și înălțimea copiilor - deficiențe la serviciile prestate pentru asigurarea hranei copiilor
● prezența insectelor vii sau moarte (gândaci)
● utilizarea unor bucătării fără spațiu pentru prelucrări preliminare sau a unor blocuri alimentare subdimensionate și neigienizate
● folosirea unor echipamente de gătire neigienizate sau deteriorate și a unor tăvi neigienizate, cu urme de uzură, cu acumulări mari de grăsime
● utilizarea unei vesele neadecvate, care nu poate fi dezinfectată conform cerințelor, din plastic sau cu email spart, cu puncta de rugină
● utilizarea unui mobilier neconform, cu îmbinări care nu permit igienizarea adecvată sau a unui mobilier deteriorat, cu spărturi și rupturi
● folosirea unor spaţii frigorifice neigienizate corespunzător, cu depuneri de praf, mâzgă, rugină, chedere rupte
● folosirea unor dulapuri pentru depozitarea produselor alimentare cu depuneri de praf, resturi de ambalaje
● lipsa afișării în meniu a caracteristicilor esențiale ale produselor preparate – alergeni, valori nutriționale
● utilizarea unor coșuri de colectare a deșeurilor fără capac
● nerespectarea regimului de temperatură pentru depozitarea produselor alimentare
● depozitarea produselor direct pe paviment
● lipsa monitorizării temperaturilor în spaţiile frigorifice de păstrare a produselor frigorifice
● lipsa cântarelor sau folosirea unor echipamente de măsură fără verificare metrologică
● lipsa rețetarelor
● folosirea unor produse alimentare cu data durabilității minimale / data limită de consum depăşită
● existența unor diferențe negative de gramaj între cantitatea reală a porțiilor față de cea declarată în lista meniu
● nerespectarea meniului zilnic, precum și a necesarului zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenţi - nerespectarea cerințelor de informare a consumatorilor (lipsa sau elemente de identificare incomplete, lipsa afişării tarifului aferent hranei copiilor etc.).