IPS Teodosie a ajuns vineri, 11 octombrie, alături de consilierul său, preotul Ilie Petre, la Curtea de Apel Constanța pentru termenul din dosarul Mană Cerească. Ședința nu a fost publică, fiind în camera preliminară. Procurorii DNA Constanța îi acuză pe cei doi de fapte de corupție, precum cumpărare de influență, respectiv complicitate la cumpărare de influență. Astăzi ar putea fi ultimul termen în camera preliminară.
UPDATE Instanța, în pronunțare
Pronunțarea instanței a fost amânată pentru data de 25 octombrie.
Teodosie a ajuns la Curtea de Apel Constanța:
Ajuns la Curtea de Apel, IPS Teodosie a declarat faptul că a fost la „slujbă”, motivând astfel întârzierea, termenul începând la ora 9:30. Ulterior Teodosie a transmis că „Nu există nicio probă.” Întrebat de către jurnaliști dacă cineva i-a vrut răul a adăugat: „Nu contează”.
Termenul era programat la ora 09:30, însă IPS Teodosie a întârziat. Sursele noastre spun că ierarhul a întârziat încă de la slujba de dimineață 20 de minute. Astăzi ar putea fi ultimul termen în camera preliminară.
Teodosie a ieșit de la Curtea de Apel Constanța:
La ieșirea din sala de judecată, IPS Teodosie a ieșit cu zâmbetul pe buze, spunând că nu are de ce să se întristeze. „N-are conținut” a mai adăugat Teodosie. „Instanța a rămas în pronunțare și a amânat pronunțarea până pe 25 octombrie”, a adăugat avocata lui Teodosie.
IPS Teodosie a fost întrebat și despre situația de la Cogeleac, unde un fiu de preot a dat petreceri în curtea bisericii, acesta a răspuns: „Comentați dumneavoastră, că sunteți mai specialiști!”
Personal cred că se va pronunța o decizie de impact asupra administrării neloialității și nelegalității probelor de către serviciul DNA. Probele otrăvite trebuie să fie eliminate, excluse, astfel încât să nu dobândim o practică în acest sens. Probele otrăvite sunt fructele pomului otrăvit, care rezultă din înregistrări realizate astfel cum au fost de către Petrică Leașcu, un veritabil agent provocator”, a transmis avocata Irina Stanciu.
VIDEO:
Decizia din dosar se va judeca la Înalta Curte, pentru că ambele părți o să fie nemulțumită cu privire la ce se va decide de la Curtea de Apel Constanța. În momentul în care este pusă în fața unei răzbunări, pentru că vrea să se răzbune, pentru că spunea un coleg că l-a văzut fluturând un megafon pe aici prin fața Curții de Apel, el fiind un infractor condamnat. Dacă decizia va fi de a menține niște probe pe care nu le are nimeni, le-am distribuit așa între noi, le-am pus pe youtube, le avem pe telefoane fiecare, dar niciodată suportul în baza căruia s-a făcut înregistrarea pentru a fi expertizat, pentru că el este trunchiat, se vede de la distanță că e trunchiat, asta înseamnă că justiția devine nesigură, ceea ce înseamnă că e foarte grav. Oricine poate filma pe oricine, merge acasă, introduce imaginile într-un program de procesare și ulterior să le depună ca fiind probe în instanță. Ori aduc dispozitivul de pe care s-au făcut filmările originale, ăsta este telefonul, altfel devine un lucru nesigur pentru fiecare dintre noi. Noi credem că lucrurile vor merge către o normalitate. Fie va fi predat suportul optic original, fie probele vor fi excluse. Ministerul Public spune că este de acord cu expertiza, foarte bine, expertiză să o facem pe ce când ne-au spus că nu există suportul original. Să facem expertiză pe copie? Lucrul acesta este ilegal.”, a transmis Adrian Cuculis la ieșirea din sala de judecată.
VIDEO:
Declarație Adrian Cuculis:
Azi avem un termen important, cred că o să fie un termen important de pe camera preliminară pentru că știm că s-a respins deja cererea comună a tuturor avocaților apărării, în ceea ce privește emiterea unor adrese către DNA, să ne spună dacă au înregistrările originale. DNA a confirmat și în sala de judecată că nu există acele înregistrări. Noi spunem că Petrică Leașcu este un colaborator al statului de facto, chiar dacă nu este un document oficial care să-l califice în acest fel și atunci asta vom susține azi. Atâta timp cât nu a avut încuviințarea instanței, a acționat ca un colaborator al Parchetului și atunci înregistrările, care sunt singurele probe sunt cele care au dus la trimiterea în judecată. Eu am trecut în excepțiile pe care le-am publicat de nulitate relativă de ordonanță de punere în mișcare a acțiunii penale faptul că acestă faptă nu există, tipicitatea ei. Să cumperi influență este că eu mă duc la cineva care are influență și să-i cer ceva să intervină pe lângă cineva. Nu cred că se poate reține că așa ceva s-a întâmplat în cazul acesta a lui IPS Teodose, motiv pentru care am solicitat eliminarea pentru lipsa loialității strângerii probelor acestor înregistrări și bineînțeles și procesele verbale de redare.” , a transmis avocatul lui IPS Teodosie.
„Cum motivează faptul că nu a refuzat ofera?!”
Întrebat de o jurnalistă cum motivează IPS Teodosie faptul că nu a refuzat cererea „omului de afaceri”, acesta a spus că nu trebuie să motiveze într-un fel.
Eee.. asta nu cred că trebuie să mă întrebați pe mine și nu trebuie să motiveze într-un fel, trebuie să ne motiveze, de fapt, încheierea de Cameră Preliminară, când o să vedem cum va fi soluționată cererea.
Despre „Mană Cerească”
Ancheta din prezent a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Preotul Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Ce spune DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
P.I., consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
În contextul menționat mai sus, inculpatul P.I. i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea în care urma să intre în posesia banilor promiși (160.000 lei) respectiv prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanță fictiv.
Natalia Păun, Victor Rotaru