SUA investighează o scurgere de informaţii extrem de clasificate despre planurile Israelului de a riposta împotriva Iranului, informează CNN. Mai mult, în setul de documente deconspirate apare o informație pe care toată lumea o bănuia, dar nimeni nu a confirmat-o până acum – anume că Israelul are arme nucleare.
Scurgerea este ”profund îngrijorătoare”, a declarat un oficial american pentru CNN.
Documentele, datate 15 şi 16 octombrie, au început să circule online vineri, după ce au fost postate pe Telegram de un cont numit ”Middle East Spectator”.
Acestea sunt marcate ca fiind top secret şi au inscripţii care indică faptul că ar trebui văzute doar de SUA şi de aliaţii săi din reţeaua ”Five Eyes” – Australia, Canada, Noua Zeelandă şi Regatul Unit.
Documentele descriu pregătiri pe care Israelul pare să le facă pentru un atac asupra Iranului. Unul dintre documente, care spune că a fost compilat de Agenţia Naţională de Informaţii Geospaţiale, menţionează că planurile implică mutarea unor transporturi de muniție de către Israel.
Un alt document, atribuit Agenţiei Naţionale de Securitate, detaliază exerciţii ale forţelor aeriene israeliene cu rachete aer-sol, considerate, de asemenea, parte a pregătirilor pentru un atac asupra Iranului. CNN nu citează direct documentele şi nici nu le arată.
Un oficial american a spus că investigaţia examinează cine a avut acces la presupusul document al Pentagonului. Orice astfel de scurgere ar declanşa automat o anchetă din partea FBI, alături de Pentagon şi agenţiile de informaţii americane. FBI a refuzat să comenteze.
Scurgerea vine într-un moment extrem de sensibil în relaţiile SUA-Israel şi va provoca, fără îndoială, nemulţumiri în Israel, care s-a pregătit să atace Iranul în replică la barajul de rachete din 1 octombrie.
Israelul, putere nucleara
Unul dintre documente sugerează, de asemenea, ceva ce Israelul a refuzat întotdeauna să confirme public: faptul că ţara deţine arme nucleare. Documentul afirmă că SUA nu au niciun indiciu că Israelul intenţionează să folosească o armă nucleară împotriva Iranului.
”Dacă este adevărat că planurile tactice israeliene pentru a răspunde atacului Iranului din 1 octombrie au fost scurse, este o breşă gravă”, a declarat Mick Mulroy, fost secretar adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu şi fost ofiţer CIA.
Mulroy a adăugat: ”Coordonarea viitoare între SUA şi Israel ar putea fi, de asemenea, pusă sub semnul întrebării. Încrederea este o componentă esenţială a relaţiei, iar în funcţie de modul în care a avut loc această scurgere, acea încredere ar putea fi erodată”.
Un alt oficial american a spus că ”aceste două documente sunt grave, dar nu catastrofale. Problema este dacă mai există şi altele”.
Nu este clar cum au devenit publice documentele, nici dacă au fost piratate sau scurse deliberat.
SUA sunt deja în alertă maximă cu privire la campaniile de hacking ale Iranului — agenţiile de informaţii americane au spus în august că Iranul a piratat documente aparţinând campaniei lui Donald Trump.
O scurgere majoră de informaţii americane de anul trecut a afectat, de asemenea, relaţiile SUA cu aliaţii şi partenerii săi, inclusiv Coreea de Sud şi Ucraina, după ce un tânăr de 21 de ani, membru al Gărzii Naţionale Aeriene, a postat informaţii extrem de clasificate pe platforma de socializare Discord.
Consiliul Naţional de Securitate a redirecţionat CNN către Biroul Directorului Informaţiilor Naţionale şi Pentagon pentru comentarii. Pentagonul şi Agenţia Naţională de Informaţii Geospaţiale au refuzat să comenteze. CNN a contactat şi Agenţia Naţională de Securitate pentru un răspuns, scrie Digi24.