O ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a luat foc, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Autospeciala, veche de 12 ani, era în unul dintre sediile SAJ Vaslui, conectată la o priză. Ambulanţa are asigurare CASCO, urmând a se face o evaluare pentru acordarea de despăgubiri.
Incidentul s-a petrecut în jurul orei 3:00, în substaţia Huşi din cadrul SAJ Vaslui. Autosanitara care a luat foc este o ambulanţă de tip B2, marca Volkswagen, fabricată în anul 2012 iar la bord are peste 890.000 kilometri rulaţi.
„Ambulanţa era în program pe tura de noapte dar la acel moment se afla în staţie între solicitări, fiind conectată la priza de încărcat, încuiată şi cu cheia la panoul de chei. Ultima solicitare a fost finalizată la ora 23.31. Incendiul a fost observat de un trecător care a alertat colegii aflaţi în sediu. Aceştia au evacuat rapid tuburile de oxigen din ambulanţă, dar nu au reuşit să stingă focul. Au fost alertaţi pompierii prin 112 care au sosit şi au stins incendiu în câteva minute. Acesta s-a declanşat în faţă, sub capotă, la compartimentul motor şi s-a extins către habitaclu în dreptul volanului nefiind afectată cabina medicală” transmit oficialii SAJ Vaslui.
În urma incidentului nu au fost victime, iar aparatura medicală din autospecială nu a fost afectată. Aceasta era dotată cu defibrilator, aspirator, injectomat, geanta termică şi trusă sanitară.
„Ambulanţa are asigurare CASCO. Se va face evaluare de către asigurator şi se va vedea ulterior dacă mai poate fi reparată sau dacă va considerată daună totală. De asemenea poliţia va investiga cazul pentru a stabili circumstanţele producerii incendiului”, precizează sursa citată.
Potrivit oficialilor Serviciului de Ambulanţă Vaslui, în prezent în substaţia Huşi mai sunt şase ambulanţe dintre care doar cinci sunt funcţionale. Patru dintre acestea au peste 800.000 de kilometri şi una mai puţin de 800.000 de kilometri rulaţi.
În total parcul auto al SAJ. Vaslui include 37 de ambulanţe – 4 tip A, 4 tip C şi celelalte de tip B- la care se adaugă trei ambulanţe folosite pentru consultaţii. Peste jumătate dintre ele au peste 800.000 de kilometri iar un sfert chiar peste 1.000.000 de kilometri rulaţi.
„Chiar şi cele mai noi ambulanţe de urgenţă primite în 2019 au peste 600.000 km. Situaţia este cunoscută la forurile superioare de la Bucureşti – Ministerul Sănătăţii respectiv Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – care solicită trimestrial raportarea acestor informaţii. La acest moment se derulează o licitaţie naţională pentru achiziţia de ambulanţe, fiind posibilă înnoirea parcului auto la mijlocul anului viitor”, mai arată sursa citată, scrie News.ro.