Scandalurile nu se mai termină în Arhiepiscopia Tomisului. După ce a primit o serie de sancțiuni de la Patriarhie, IPS Teodosie continuă să se opună ordinelor întâistătăorilor săi. Vineri, 1 noiembrie a.c., ierarhul a cerut ca ușile Catedralei din Constanța să fie închise pentru ca jurnaliștii să nu îl filmeze la rugăciunile Molitfelor Sfântului Vasile, pentru care a și primit unele sancțiuni. Într-o filmare din noaptea dintre anii 2019-2020, IPS Teodosie spunea în fața credincioșilor că i-au fost interzise aceste molitfe și că nu primește interdicția.
Dintre toate sancțiunile primite de IPS Teodosie de la PF Daniel, cea mai virală este aceea legată de Molitfele Sfântului Vasile. În documentul emis către eparhiile din țară, se menționează că arhiepiscopul Teodosie nu va avea voie să mai slujească în afara curții sale Tomitane și nici nu va putea invita alți ierarhi din țară la Constanța cât timp va oficia aceste dezlegări. În acest context, vrând să-i ia un punct de vedere, jurnaliștii au fost prezenți vineri la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, unde, conform programului pe care IPS Teodosie și-l anunță zilnic, public, urma să aibă slujbă. Jurnaliștii nu au fost întâmpinați cu brațele deschise, închizându-se ușile lăcașului de cult pentru că… (surpriză!) ierarhul urma să oficieze chiar exorcizările care i-au fost interzise.
1 ianuarie fiind ziua în care este sărbătorit Sfântul Vasile, Teodosie, în noaptea dintre anii 2019-2020, a oficiat, de asemenea, rugăciunile de exorcizare. La predica din acea zi acesta a precizat faptul că știe că au fost interzise de „unii” ( PF Daniel ) și că nu primește această interdicție.
Acestea sunt Molitfele Sfântului Vasile, unii le-au interzis. Nu primesc această interdicție. Pentru că nu îl cenzurăm pe Sfântul Vasile cu cât de greu le-a scris. Le-a scris cu multă jertfă, a precizat Arhiepiscopul Teodosie în data de 31 decembrie 2019, în fața credincioșilor, în Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
VIDEO
Hotărârea 630 din 17 Februarie 2011 a Sfântului Sinod
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în ședința de lucru din 16-17 februarie 2011, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a luat următoarea hotărâre privind citirea molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Ortodoxă Română:
Pentru a se evita excesele străine de duhul credinței și al bunei-cuviințe pastorale, precum și practicile dăunătoare unității liturgice, săvârșite cu ostentație sau din motive pecuniare, Înaltpreasfințiții și Preasfințiții chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul țării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori.
Întrucât sărbătoarea bisericească de la 1 ianuarie (Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului și Sf. Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei), care este și începutul anului civil, trebuie primită cu bucurie duhovnicească, la sfârșitul Sfintei Liturghii se va oficia slujba Tedeumului, așa cum se procedează la nivel panortodox și cum prevăd îndrumările tipiconale, spune Hotărârea nr. 630 din 17 februarie 2011.
Ce spune PF Daniel despre Molitfele Sfântului Vasile: Nu sunt lectură magică
PF Daniel nu a interzis Molitfele definitiv. Acesta a explicat de mai multe ori faptul că nu se pot oficia oricând, fiind vorba despre niște rugăciuni pentru oameni demonizați, nu pentru oricine. De asemenea, Patriarhul Daniel a mai precizat că aceste rugăciuni nu sunt ca o lectură magică, mecanică. (precum se ambiționează IPS Teodosie să le rostească pe din afară)
Acestea nu se citesc ca o lectură magică, mecanică. Se citesc în stare de rugăciune și de post, cum spune Evanghelia. Dacă cel care le citește nu are în el prezența iubirii milostive și smerite a lui Hristos, dobândită prin rugăciune stăruitoare și prin postire, atunci nu are efect simpla citire a molitfelor, a precizat PF Daniel, Patriarhul BOR”.
Patriarhul a amintit că, la un moment dat, devenise o practică, o rătăcire în București și în unele zone din Muntenia – ceea ce nu se întâmplă în Transilvania și nici în alte Biserici Ortodoxe surori, și anume: „citim Molitfele Sfântului Vasile pentru orice lucru de nimic”, conform Basilica.
„Pentru examene, zice. Da cine-i îndrăcit la examen? Studentul, elevul, profesorul? De ce citim Molitfele Sfântului Vasile pentru reușită la examen? Că nu sunt posedați nici profesorii și nici elevii, ci doar trebuie să se pregătească mai mult”, a mai precizat Patriarhul BOR.
Trebuie să fim foarte atenți că în creștinism nu poate fi biruință prin eliminarea crucii, prin lipsa de osteneală. Noi avem tendința de a obține orice repede, aproape magic, fără osteneală, fără rugăciune stăruitoare și fără postire. De aceea unii credincioși cu credință mai slabă au ajuns să zică preotului: Părinte, descântă și dumneata ceva aici ca să se facă bine copilul! Da preotul nu descântă. El se roagă, a adăugat PF Daniel.
Teodosie, anchetat penal de DNA
IPS Teodosie a fost în centrul atenției de mai multe ori, fiind anchetat penal de către DNA în mai multe dosare. În prezent, acesta este anchetat în dosarul „Mană Cerească”
Ancheta din prezent a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Preotul Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).