Arhiepiscopul Teodosie a ieșit sâmbătă, 2 noiembrie, cu un cuvânt în urma scandalului legat de Molitfele Sfântului Vasile. Deși Patriarhia nu le-a interzis, ci a atenționat felul în care le săvârșește, IPS Teodosie spune că „ nu se supără pe cei care se supără la rândul lor că le spune”. Teodosie mai adaugă faptul că a primit binecuvântarea de la PF Teoctist să facă aceste molitfe, deși nu există nicio dovadă, niciunde.
Nu de la mine am primit acest gând, ci chiar de la Maica Domnului. Că de la vinerea acatistului, din joi seara, săptămâna… vineri seara, săptămâna a cincea din post, de atunci mi-a venit acest gând, de la Maica Domnului. Și nu pot să mă opresc. Și am pus și Sfintele Molifte ale Sf. Vasile cel Mare și ale Sf. Ioan Gură de Aur, pentru care am avut binecuvântare de la vrednicul de pomenire, Preafericitul Teoctist, care în noaptea de Sf. Vasile cel Mare, el însuși le citea la catedrală, și eram împreună… și mă bucuram… Și dacă am primit de la părintele meu (sic!) această binecuvântare, de aceea le citesc, spre mirarea unora. Eu nu mă supăr… că ei se supără pe mine că le citesc. Pentru că am această binecuvântare. Și, iată, acestea ne-au fost putere și ne vor fi mereu putere și dar de la Dumnezeu(…) Am inceput să citesc zilnic și acatistul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, în taină, ca să facă lumină în sufletele celor nedumeriți, a precizat ierarhul în predica de sâmbătă noaptea, 2 noiembrie.
VIDEO
Patriarhul NU a interzis molitfele
Din toate sancțiunile primite de la Patriarhia Română, cu toții, inclusiv Teodosie, pun accent pe molitfele Sfîntului Vasile, un subiect sensibil. Arhiepiscopul Tomisului insistă că PF Daniel îi interzice molitfele. Total greșit. Hotărârea 630 din 17 februarie 2011 a Sfântului Sinod NU interzice Molitfele, în niciun caz!
Sfântul Sinod a decis ca citirea molitfelor Sfântului Vasile cel Mare să se facă doar în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor.
De ce NU a oficiat IPS Teodosie aceste rugăciuni până la restricțiile Patriarhului Daniel legate de Molitfe,din anul 2011?!
Deși IPS Teodosie spune clar că le-a primit ca binecuvântare de la PF Teoctist și că le spune zilnic, întrebarea este DE CE NU a săvârșit IPS Teodosie aceste rugăciuni până la decizia Patriarhiei din 2011?! Arhiepiscopul Teodosie avea obiceiul de a rosti molitfele Sfântului Vasile cel Mare doar în ziua de 1 Ianuarie, când este cinstit Sfântul Vasile.
Din anul 2011, când Patriarhia a restrâns citirea acestor dezlegări doar în zilele de post și în alte câteva momente, IPS Teodosie s-a ambiționat să le oficieze la fiecare slujbă. Întrebarea este: DE CE NU a fost această ambiție și dragoste față de binecuvântarea PF Teoctist și înainte de hotărârea Patriarhului Daniel?!
Iată ce spune hotărârea 630 din 17 Februarie 2011
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în ședința de lucru din 16-17 februarie 2011, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a luat următoarea hotărâre privind citirea molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Ortodoxă Română:
Pentru a se evita excesele străine de duhul credinței și al bunei-cuviințe pastorale, precum și practicile dăunătoare unității liturgice, săvârșite cu ostentație sau din motive pecuniare, Înaltpreasfințiții și Preasfințiții chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul țării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori.
Întrucât sărbătoarea bisericească de la 1 ianuarie (Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului și Sf. Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei), care este și începutul anului civil, trebuie primită cu bucurie duhovnicească, la sfârșitul Sfintei Liturghii se va oficia slujba Tedeumului, așa cum se procedează la nivel panortodox și cum prevăd îndrumările tipiconale, spune Hotărârea nr. 630 din 17 februarie 2011, se arată în hotărârea Sinodului din 2011.
Cum încearcă să manipuleze presa
Deși IPS Teodosie a făcut afirmațiile de mai sus sâmbătă noaptea, până în momentul respectiv a încercat să ascundă această practică. Pe transmisiunile live nu s-au transmis zile la rând dezlegările… asta până în momentul când presa a fost la Catedrala din Constanța pentru a-i cere un punct de vedere, dar… ce să vezi?! Jurnaliștilor li s-a închis ușa în nas pentru a nu-l filma când rostește rugăciunile respective.
Amintim și faptul că marți, 29 octombrie, după ce Arhiepiscopul Tomisului a primit documentul cu sancțiunile Patriarhiei, în toată presa a luat amploare un subiect total fals: IPS Teodosie și PF Daniel s-au împăcat. Asta după ce Teodosie anunțase într-un live că a primit binecuvânate de la Patriarh să plece în Grecia. Lucru absolut normal, care se întâmplă oricând un episcop pleacă să slujească internațional. Nu se poate pleca fără binecuvântarea superiorului niciodată, după cum spun canoanele bisericești. De ce această manipulare a presei chiar abia după ce Arhiepiscopia Tomisului abia ce primise sancțiunile?! Doar IPS Teodosie știe să ne răspundă. ( Să fi fost ca un sărut al lui Iuda, după cum arată și poza de cover?! )
Anchetat penal de DNA Constanța
Nu știm cu certitudine nici măcar dacă acea binecuvântare a PF Teoctist există, nefiind vreo dovadă a acestui eveniment. De asemenea, chiar dacă ar fi adevărat, nu putem fi convinși că PF Teoctist ar mai fi dat această binecuvântare în urma atâtor acuzații și afirmații, unele penale, altele morale. În special, în prezent, când IPS Teodosie este anchetat penal pentru corupție.
IPS Teodosie a fost în centrul atenției de mai multe ori, fiind anchetat penal de către DNA în mai multe dosare. În prezent, acesta este anchetat în dosarul „Mană Cerească”
Ancheta din prezent a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Preotul Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).