Judecătoarea recuzată din dosarul 2 Mai, în care Vlad Matei Pascu a omorât doi tineri în urma unui accident, cere magistraților CSM să îi aprobe cererea de transfer înapoi… la Judecătoria Mangalia. Popoviciu Ancuța Ioana este, în prezent, vizată de o nouă acțiune disciplinară după ce a analizat dosarul din care a fost recuzată.
Popoviciu Ioana Ancuța cere Consiliului Superior al Magistraturii să îi aprobe cererea de transfer de la Judecătoria Constanța la Judecătoria Mangalia. Magistratul lucrează în cadrul Judecătoriei Constanța de la 1 iunie 2024. Nu a trecut nici măcar o jumătate de an, iar judecătoarea cere transferul la Mangalia.
Întorcerea la Mangalia va fi analizată în sesiunea octombrie-decembrie 2024, în etapa a doua de transfer.
Suspendată din funcție
La data de 9 octombrie, a.c., Secția pentru Judecători în materie disciplinară a decis suspendarea din funcție pentru trei luni a Ancuței Popoviciu, în urma a două anchete disciplinare. Hotărârea putând fi atacată în recurs la Curtea Supremă.
Popoviciu a fost recuzată din dosarul „Pascu” după ce părinții victimelor au acuzat-o de lipsă de empatie și alte gafe făcute în sala de judecată.
Anchetată a treia oară
Judecătoarea Popoviciu este vizată de o nouă anchetă disciplinară după ce ar fi analizat dosarul „2 Mai”, potrivit informațiilor noastre.
Iată care sunt abaterile pentru care este anchetată a treia oară:
– nerespectarea dispozițiilor referitoare la studiul dosarului și pregătirea judecății, maniera aparte, neprofesionistă de conducere a unui proces, chiar dacă anterior judecătorul a fost sancționat pentru aceeași abatere disciplinară;
– nerespectarea dispozițiilor procedurale ce reglementează judecata în primă instanță, respectiv acelea ce vizează citarea părților și comunicarea actelor dosarului (art. 153 alin. 1 și art. 79 alin. 1 Cod procedură civilă), cât și punerea în discuția contradictorie a părților a cererilor, împrejurărilor de fapt și a temeiurilor de drept prezentate în scris (art. 14 și art. 224 Cod procedură civilă);
– refuzul implicit sau chiar explicit de a soluționa unele dintre acestea la momentul procesual stabilit de către legiuitor cu încălcarea principiilor generale de drept și a drepturilor procesuale ale părţilor, deși dispozițiile legale încălcate de magistrat nu comportă niciun fel de dificultate, nu sunt dispoziții legale recente ori cu totul deosebite, nu pun în discuție probleme de drept deosebite, fiind aplicate în mod constant și uniform la nivel național.”
Precizăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția judecătorului sau procurorului cercetat disciplinar. Această procedură înseamnă sesizarea Secției pentru Judecători în materie disciplinară, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. La finalul analizării situației de către Secția pentru Judecători în materie disciplinară, CSM poate dispune respingerea acțiunii disciplinare ori admiterea acesteia și aplicarea unei sancțiuni disciplinare.
Vezi și