Ucraina a atacat Moscova duminică cu cel puţin 34 de drone, forţând închiderea temporară a trei dintre principalele aeroporturi ale oraşului, în ceea ce a fost cel mai mare atac ucrainean cu drone asupra capitalei ruse până în prezent, relatează Reuters. În acelaşi timp, Rusia, la rândul ei, a lansat peste noapte un număr record de drone asupra Ucrainei, potrivit presei de la Kiev.
UPDATE 2
Poliţia din Republica Moldova informează că, duminică, în jurul orei 10:00, poliţiştii din Căuşeni au fost sesizaţi de un locuitor al satului Fîrlădeni despre prezenţa unei drone pe un câmp din apropierea localităţii.
„Informaţiile au fost comunicate imediat autorităţilor competente, iar în zona căderii dronei accesul cetăţenilor a fost restricţionat. La faţa locului sunt prezente toate serviciile specializate, iar specialiştii secţiei tehnico-explozive a Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP urmează să investigheze aparatul de zbor. Vom reveni cu detalii”, anunţă Poliţia, potrivit NewsMaker.
UPDATE 1
Armata rusă anunţă că a doborât 70 de drone ucrainene, dintre care jumătate în regiunea Moscovei. Acesta este cel mai mare atac cu drone ucrainene asupra capitalei ruse de la începutul războiului, în 2022.
Pe lângă 34 de drone doborâte în apropierea capitalei, alte aparate au fost neutralizate, potrivit armatei ruse, în regiunile Kaluga (7) şi Tula (2), învecinate cu regiunea Moscova, şi în trei regiuni de la frontiera cu Ucraina: Briansk (14), Oriol (7) şi Kursk (6).
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat pe Telegram că până la ora locală 9:00, fuseseră distruse 32 de drone în districtele Ramenskoe şi Kolomenski din regiunea Moscova, precum şi în oraşul Domodedovo, aflat la sud-vest de Moscova.
Regiunea Moscova are o populaţie de peste 21 de milioane de locuitori.
„Potrivit informaţiilor preliminare, nu există pagube sau victime la locul căderii resturilor”, a declarat Sobianin pe Telegram. „Serviciile de urgenţă sunt la locurile respective”, a adăugat el. Ulterior, s-a anunţat că o persoană a fost rănită.
Districtul Ramenskoe, situat la aproximativ 45 km sud-est de Kremlin, a fost vizat ultima dată în septembrie, în ceea ce a fost atunci cel mai mare atac al Ucrainei asupra capitalei ruse, când unităţile ruse de apărare aeriană au distrus 20 de drone.
Rosaviaţia, agenţia federală rusă de transport aerian, a declarat pe Telegram că „pentru a asigura siguranţa zborurilor aeronavelor civile, au fost introduse restricţii temporare în funcţionarea aeroporturilor Domodedovo, Şeremitievo şi Jukovo”, începând cu ora locală 7:30. După câteva ore, restricţiile au fost ridicate.
Separat, atacurile dronelor ucrainene au incendiat peste noapte mai multe clădiri nerezidenţiale în regiunile Kaluga şi Briansk din Rusia, au declarat duminică guvernatorii regionali. Ministerul rus al apărării a declarat că a distrus 17 drone deasupra regiunii Briansk. De asemenea, au fost depistate drone şi în regiunea Orlov.
ATAC MASIV AL RUSIEI CU DRONE ÎN UCRAINA
La rândul ei, în noaptea de duminică spre luni, Rusia a lansat 145 de drone în Ucraina, un număr-record, a anunţat serviciul de presă al forţelor aeriene ucrainene, care a precizat că apărarea aeriană a distrus 62 de vehicule fără pilot inamice, în timp ce 67 de drone au fost pierdute în zonă, iar 10 au zburat în direcţia Moldovei, Belarusului şi Rusiei.
Dronele de atac de tip Shahed, dar şi drone neidentificate au fost lansate din regiunile ruse Primorsko-Ahtarsk, Orel, Briansk, precum şi din Crimeea ocupată, scrie Ukrainskaia Pravda.
Până la ora locală 09:30, cele 62 de UAV-uri inamice au fost confirmate ca fiind doborâte în regiunile Odesa, Kiev, Jîtomîr, Harkov, Poltava, Sumî, Vinniţia, Hmelniţki, Cernihiv, Dnipro, Zaporojie şi Doneţk, în timp ce 67 de drone inamice au fost pierdute în diferite regiuni ale Ucrainei, iar alte 10 UAV-uri ruseşti au părăsit spaţiul aerian ucrainean
Odesa şi alte regiuni au avut de suferit ca urmare a atacului. Clădirile de apartamente şi proprietăţile private au fost avariate, dar nu au existat decese, iar persoanelor rănite li se acordă asistenţă medicală.
„UMBRELELE” MOSCOVEI
Ucraina, ţinta unor repetate atacuri în masă cu drone din partea forţelor ruse, a încercat să riposteze împotriva vecinului său estic mult mai mare prin atacuri repetate cu drone împotriva rafinăriilor de petrol, a aerodromurilor şi chiar a staţiilor radar strategice ruse de avertizare timpurie, scrie Reuters.
În timp ce linia de front de peste 1 000 km este delimitată în mare măsură de tranşee, iar mare parte din război s-a desfăşurat cu atacuri de artilerie ca în Primul Război Mondial, una dintre cele mai mari inovaţii ale conflictului a fost războiul cu drone.
Atât Moscova, cât şi Kievul au încercat să cumpere şi să dezvolte noi drone, să le desfăşoare în moduri inovatoare şi să caute noi modalităţi de a le distruge – de la utilizarea puştilor de vânătoare ale fermierilor la sisteme avansate de bruiaj electronic.
Moscova a dezvoltat o serie de „umbrele” electronice deasupra Moscovei, cu straturi interne avansate suplimentare amplasate deasupra clădirilor strategice şi o reţea complexă de apărare aeriană care doboară dronele înainte ca acestea să ajungă la Kremlin, în inima capitalei ruse.
Ambele părţi au transformat dronele comerciale ieftine în arme mortale, sporindu-şi în acelaşi timp propria producţie. Soldaţii din ambele tabere au raportat teama viscerală de drone – şi ambele tabere au folosit în propaganda lor înregistrări video macabre ale atacurilor fatale ale dronelor.
Liderul rus Vladimir Putin, care a încercat să ţină departe Moscova de rigorile dure ale războiului, a calificat drept „terorism” atacurile dronelor ucrainene care vizează infrastructura civilă, cum ar fi centralele nucleare, şi a promis un răspuns.
Moscova, de departe cel mai bogat oraş al Rusiei, a cunoscut un boom în timpul războiului, susţinută de cea mai mare explozie de cheltuieli pentru apărare de după Războiul Rece.
Pe bulevardele Moscovei nu a existat niciun semn de panică. Moscoviţii îşi plimbau câinii în timp ce clopotele bisericilor ortodoxe ruseşti răsunau în toată capitala, notează Reuters, citată de News.ro.