Joi, 14 noiembrie, magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța sunt așteptați cu o decizie în dosarul „Mană Cerească”, în care arhiepiscopul Teodosie este acuzat de procurorii DNA Constanța pentru cumpărare de influență. De asemenea, consilierul său, preotul Ilie Petre, este acuzat de complicitate la cumpărare de influență. Dosarul este încă în faza Camerei Preliminare, iar în funcție de decizia magistraților, va începe judecata ori va fi trimis înapoi, la DNA Constanța.
Obiectul procedurii camerei preliminare îl constituie verificarea legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor ori efectuării actelor de către organele de urmărire penală, conform Codului de Procedură Penală.
Sunt sau nu probe?!
Ierarhul susține că nu există probe în acest dosar și că ancheta nu ar avea un conținut. Avocații părții acuzate, de asemenea, susțin același lucru, Irina Stanciu numind probele „otrăvite”. În investigația Recorder, în care arhiepiscopul Tomisului acceptă verbal „mita” de la un presupus om de afaceri, Teodosie a numit „ mană cerească ” ceea ce ar fi urmat să primească. De aici și „porecla” dosarului instrumentat de DNA Constanța. Întrebat cum motivează faptul că IPS Teodosie nu a refuzat oferă făcută de omul de afaceri în care îi propunea mită, avocatul Cuculis a precizat că această întrebare ar trebui pusă direct ierarhului.
În același context al Camerei Preliminare, magistrații au respins cererea de probatoriu a avocaților lui Teodosie.
La datele de 11 octombrie, 25 octombrie, respectiv 11 noiembrie, magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au amânat soluția în acest dosar. Pronunțarea fiind amânată, într-un final, pentru joi, 14 noiembrie a.c..
Plângere împotriva soluției procurorilor
Arhiepiscopul Teodosie, prin avocații săi, au depus o plângere la Curtea de Apel Constanța privind clasarea urmăririi penale a lui Leașcu, cel care a făcut investigația pentru Recorder. Cazul a fost declinat Tribunalului Constanța, având termen la data de 26 noiembrie.
Însă, potrivit rechizitoriului postat de publicația Amprenta, procurorii motivează clasarea urmăririi penale astfel:
Pe de o parte, este cert că fapta martorului (….) ( n.r. Petrică Leașcu ) îndeplinește condițiile de tipicitate obiectivă ale infracțiunii de trafic de influență.
Pe de altă parte însă, martorul nu a acționat cu forma de vinovăție prevăzută de lege în cazul infracțiunii menționate, respectiv intenția directă.
Dimpotrivă, martorul a acționat fără vinovăție, ca parte a unui demers jurnalistic al cărui scop era acela de a demasca actele de corupție din cadrul BOR. Nu numai că martorul nu se bucura de o influență reală asupra funcționarilor SSC și se prezentase sub o identitate nereală și ca reprezentant al unei societăți inexistente, dar el purta tehnică de înregistrare furnizată de o publicație de investigații al cărei colaborator era și procedase în același fel și în același scop și cu alți prelați ai BOR, cu scopul de a prezenta publicului larg presupuse fapte de corupție comise de aceștia.
În același sens sunt și considerentele sentinței ÎCCJ nr.142/23.02.2016, pronunțată în dosarul nr.4528/1/2013, analizate mai sus, privind dreptul jurnaliștilor de a prezenta publicului fapte de corupție ale funcționarilor publici.
Apoi, nu se poate face abstracție nici de împrejurarea că martorul (…..) a reprezentat, în raport de situația de fapt analizată în prezenta cauză, un avertizor în interes public, în sensul art.3 pct.7 din Legea nr.361/2022 iar acțiunea sa a reprezentat o divulgare publică, în sensul art.3 pct.6 din același act normativ, se arată în document.
Context
Teodosie este acuzat, de procurorii DNA Constanța pentru cumpărare de influență, alături de consilierul său, Ilie Petre, care este acuzat pentru complicitate la cumpărare de influență. Ancheta a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care fostul preot, Petrică Leașcu, care a pretins că ar fi fost un om de afaceri și i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Fostul preot Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Facem precizarea că orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.