Joi, 14 noiembrie a.c., judecătorul Camerei Preliminare din cadrul Curții de Apel a constatat legalitatea trimiterii în judecată a dosarului „Mană Cerească” în care arhiepiscopul Teodosie este acuzat de trafic de influență. Astfel, judecarea poate începe, trecând de Camera Preliminară. SeaPress l-a contactat pe autorul investigației, Petrică Leașcu, fiind cel care a filmat totul cu o cameră ascunsă, pentru o primă părere. Acesta a precizat că „avocații s-au dovedit mincinoși” după ce au afirmat că probele sunt otrăvite și că ar exista o urmărire penală în REM. Cât despre arhiepiscopul Teodosie, acesta l-a numit „lacom”. Leașcu mai susține că ar fi indicat ca ierarhul să se retragă din funcție pentru binele bisericii.
„Domnii avocați s-au dovedit a fi mincinoși!”
La data de 7 mai a.c., dosarul „Mană Cerească” a fost trimis în judecată de DNA Constanța, până în prezent fiind pe rol în Camera Preliminară. În tot acest timp, avocații lui Teodosie au susținut că probele nu ar fi originale, numindu-le chiar otrăvite. Acum, după ce magistrații au validat trimiterea în judecată a dosarului, Petrică Leașcu îi numește pe avocați mincinoși.
Eu mă așteptam la această decizie a instanței. Domnii avocați s-au dovedit mincinoși, mai ales că au afirmat despre mine că „a început urmărirea penală în REM”, iar „probele sunt otrăvite și administrate/ culese neloial”. Îi doresc Înaltpreasfințitului sănătate și poate dă de un judecător ca domnul Deliorga la judecata de fond. În rest, să se facă dreptate. (…) a precizat Petrică Leașcu pentru SeaPress.
„ IPS Teodosie mi-a distrus viața prin lăcomie”
Un alt dosar în care mai este implicat arhiepiscopul Teodosie, însă ca denunțător, nu ca parte acuzată, este cel în care avocații săi au făcut plângere în contextul clasării procurorului a cazului Leașcu. Mai exact, Teodosie cere ca și Leașcu să fie judecat pentru corupție. Potrivit procurorilor, Leașcu a acționat fără vinovăție, dorind doar să facă public anumite nereguli din cadrul administrației BOR.
Pe 26 noiembrie am proces la Tribunalul Constanța, din cauza faptului că mi-a făcut sesizare și DNA a clasat cauza, iar Arhiepiscopul Teodosie a făcut contestație. (…) Eu sper că adevărul va ieși la iveală inclusiv în legătură cu acea fraudă din 2010. Am rămas condamnat. (…) Voi lupta cu toate armele până la aflarea adevărului. Din 2010 duc o luptă teribilă, mi s-au făcut multe nedreptăți, IPS Teodosie mi-a distrus viața prin lăcomie, a adăugat Leașcu.
„ Vor să mă discrediteze”
Denunțătorul din dosarul „Mană Cerească” mai susține că, prin această plângere împotriva clasării procurorului, arhiepiscopul și avocații ar urmări să îl discrediteze, astfel încât și probele să fie puse sub semnul întrebării.
Ei au făcut sesizare privind faptele de corupție pe care le-am săvârșit în timpul investigației de presă. Ei vor să mă discrediteze. O dată ce eu sunt discreditat și probele vor avea de suferit. Trebuie să recunosc, rechizitoriul se bazează și pe mărturia mea, în sensul că am spus adevărul. Am spus exact cum s-au întâmplat lucrurile. În ceea ce privește această plângere, este absurdă, pentru că aceeași acțiune am făcut-o în mai multe locuri și nu aveam nicio posibilitate să ajung la rodul infracțiunii de trafic de influență. A fost doar o investigație. Am jucat un rol. Procurorul în ordonanța de clasare spune că eu am acționat în calitate de avertizor de interes public, în sensul legii 361/ 2022, cât și a Directivei Europene din 2019. Este dreptul domniei sale să conteste! Odată ce legea îi perimite, să-și exercite dreptul. Dacă uzitează de toate căile și se ajunge la respingere, pe mine mă avantajează, îmi crește credibilitatea. Îmi pare rău, pentru că nu îi doresc nimănui să treacă prin astfel de momente, dar binele comun trebuie să primeze în fața chiar și a neplăcerilor noastre.
„Arhiepiscopul Teodosie poate să facă un mare bine bisericii…. să se retragă”
Leașcu a încheiat cu o sugestie dură. Acesta spune că pentru a face un mare bine bisericii, IPS Teodosie „ar trebui să se retragă și să spună adevărul.”
Arhiepiscopul Teodosie poate să facă un mare bine bisericii și societății, chiar acum: să recunoască cum s-au întâmplat lucrurile și că este o practică ( n.r. faptele arătate de investigația Recorder ) și să se retragă. (…) Am convingerea că și instanțele îi vor acorda circumstanțele atenunate la individualizarea pedepsei, a încheiat Petrică Leașcu.
Context
Teodosie este acuzat, de procurorii DNA Constanța pentru cumpărare de influență, alături de consilierul său, Ilie Petre, care este acuzat pentru complicitate la cumpărare de influență. Ancheta a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care fostul preot, Petrică Leașcu, care a pretins că ar fi fost un om de afaceri și i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Fostul preot Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Dosarul a fost, până acum, în faza Camerei Preliminare. Joi, 14 noiembrie, magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au validat legalitatea trimiterii în judecată a dosarului. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată. Obiectul procedurii camerei preliminare îl constituie verificarea legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor ori efectuării actelor de către organele de urmărire penală, conform Codului de Procedură Penală.
Facem precizarea că orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.