Secția de Preparare Uscată 1 Vadu, parte a fostei Întreprinderi de Metale Rare din Vadu, este scoasă la licitație de către lichidatorul judiciar al societății falimentare Prosidex Rom SRL. Această secție, cunoscută și sub denumirea de Obiectiv Chituc, este disponibilă la 50% din valoarea estimată în raportul de evaluare, în încercarea de a valorifica activele companiei care a intrat în faliment încă din anul 2012. Pe lângă secție, este scos la vânzare și un rezervor de apă, pentru suma de 27.840 de lei. Licitațiile vor avea loc săptămânal, în fiecare zi de luni, la ora 14:00, la sediul lichidatorului judiciar, începând cu data de 25 noiembrie 2024.
Rachete spațiale, avioane ultrarapide, reactoare nucleare sau baterii pentru dispozitive moderne – toate acestea depind astăzi de metale rare. Titanul, zirconiul, telurul, germaniul, litiul și molibdenul sunt esențiale datorită rezistenței superioare și capacității lor de a conduce eficient căldura și electricitatea, depășind performanțele metalelor tradiționale. România se numără printre puținele state europene care dispun de resurse naturale de titan și zirconiu, însă volumul acestora a fost și rămâne un secret de stat.
În perioada comunistă, România dezvolta o industrie specializată, clasificată drept confidențială, pentru extragerea și prelucrarea acestor metale în scopuri militare și nucleare. La acea vreme, țara noastră era a șasea pe glob, alături de SUA, URSS, China, Japonia și Franța, cu capacitatea de a produce zirconiu necesar funcționării reactoarelor nucleare. Astăzi, amintirea acestei industrii rămâne în fostele uzine precum Întreprinderea de Metale Rare din Vadu, acum scoasă la licitație pe bucăți.
Povestea unei foste uzine strategice
Fosta Întreprindere de Metale Rare din Vadu a fost un punct industrial strategic în perioada comunistă, gestionată direct de structurile statului, inclusiv de Securitate. După 1989, uzina a trecut printr-un proces de privatizare controversat.
În anul 2000, Prosidex Rom SRL, reprezentată de asociații Narcis Cristian Stere și Ștefan Crăciunescu, fost ofițer al Securității, a achiziționat uzina pentru aproximativ două milioane de euro. Cu toate acestea, proiectul de relansare a activității nu a dat roade, iar compania a acumulat datorii masive, intrând în faliment în 2012.
În ciuda potențialului industrial al unității, compania nu a mai generat cifre de afaceri din 2017, iar în 2023 a raportat pierderi de 282.221 lei și datorii totale de 3.135.062 lei. Printre asociații firmei se numără Narcis Cristian Stere și Ștefan Crăciunescu, cel din urmă fiind un fost ofițer al Securității, care a condus fosta Întreprindere de Metale Rare înainte de 1989.
Falimentul și încercările de valorificare
Falimentul Prosidex Rom SRL a dus la lichidarea treptată a activelor rămase. Secția de Preparare Uscată 1 Vadu și rezervorul de apă reprezintă ultimele încercări ale lichidatorului de a recupera o parte din datoriile companiei.
Această situație reflectă dificultățile întâmpinate de multe foste întreprinderi industriale din România, care, după 1989, au trecut printr-un proces de privatizare cu rezultate mixte, adesea ajungând în faliment din cauza administrării defectuoase sau a lipsei de adaptare la noile condiții de piață.