Petrică Leașcu, fostul preot care a luat parte la investigația Recorder în urma căreia Arhiepiscopul Tomisului este acuzat pentru fapte de corupție, a reclamat la Tribunalul Constanța afirmațiile publicate de Arhiepiscopia Tomisului, fiindu-i respinsă acțiunea. Leașcu a contestat respingerea la Curtea de Apel Constanța, având primul termen miercuri, 20 noiembrie.
UPDATE:
Magistrații au decis să amâne pronunțarea, stabilind un nou termen pentru data de 27 noiembrie 2024.
La ieșirea din sala de judecată, Petrică Leașcu a explicat de ce a făcut acest demers și ce daune cere. El a mai explicat faptul că încă era preot atunci când Arhiepiscopia Tomisului a emis comunicatul:
Azi s-a judecat apelul pe care l-am formulat împotriva hotărârii 89/2024, pronunțată de Tribunalul Constanța, în legătură cu acțiune pe care am introdus-o, având ca obiect calomniile din materialul „Precizări”, publicat de către Arhiepiscopia Tomisului la data de 21 noiembrie 2023, după ce a fost postat în mediul online materialul video: „Corupție în numele Domnului”, de către Recorder.Instanța a rămas în pronunțare, având în vedere că pârâta, prin doamna avocat Stanciu depus concluzii scrise. În comunicatul respectiv sunt niște afirmații calomnioase și mincinoase. „Preotul Petrică Leașcu nu este preot al Bisericii Române, a fost îmbrăcat în costum de slujitor fără drept și nu are voie să se prezinte în fața opiniei publice ca preot.” Aceste lucruri m-au durut pentru că rezultă că eu am fost un impostor în investigație, mi-au uzurpat calitatea de preot și am vrut să înșel opinia publică. Lucrurile acestea sunt sancționate de articolul 72 din Codul Civil și de articolul din CEDO. Tribunalul Constanța, în mod absurd, a constatat că demisia mea din 2010, chiar dacă a fost o demisei din funcția de preot slujitor, nu din preoție, și caterisirea mea din 2024 este bază factuală pentru aceste minciuni spuse de către Arhiepiscopia Tomisului. Este absurd. În data de 21 noiembrie 2023 eu eram preot slujitor cu acte, conform BOR. Acum, în prezent, ținând cont că pe 29 ianuarie 2024 am fost caterisit, eu nu mai sunt preot și nu mai am voie să îmbrac costumul de slujitor al bisericii. Am solicitat instanței să constate caracterul ilicit al acestor afirmații, să oblige Arhiepiscopia să șteargă de pe site-ul propriu aceste afirmații și să plătească o daună de 100.000 de lei, bani pe care îi voi dona, ca o recompensă materială pentru prejudiciul nepatrimonial pe care l-am suferit.”, a transmis Petrică Leașcu.
VIDEO:
În urma investigații Recorder pentru care Arhiepiscopul Teodosie este acuzat de procurorii DNA Constanța pentru fapte de corupție, Arhiepiscopia Tomisului a ieșite public cu un comunicat de presă în care a făcut mai multe precizări. Reprezentanții Arhiepiscopiei au precizat că Petrică Leașcu nu ar fi fost preot în momentul în care a filmat pentru Recorder, purtând în filmare haina preoțească „fără drept”. În ciuda acestei afirmații, în momentul în care a fost emis comunicatul, Petrică Leașcu încă activa ca preot în Arhiepiscopia Bacăului, fiind caterisit mai târziu, după investigația „Mană Cerească”. Arhiepiscopia a mai precizat că Leașcu este condamnat penal pentru infracțiuni de înșelăciune și evaziune fiscală.
În luna iulie, o persoană, despre care am aflat ulterior că ar fi domnul Leașcu Petrică, fost preot, condamnat penal pentru infracțiuni de înșelăciune și evaziune fiscală, caterisit de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în anul 2008, s-a prezentat în audiență la Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie spre a-i propune o „facilitare” pentru aprobarea dosarelor de finanțare depuse de către Centrul Eparhial la Secretariatul de Stat pentru Culte, contra unui procent consistent (20%!) din valoarea finanțărilor care urmau să se obțină prin „intermediul” său (…) „Preotul” Leașcu Petrică, prezentat ca atare în filmarea Recorder, îmbrăcat fără drept în uniforma de slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, pentru a oferi autoritate așa-zisei investigații, nu este preot și nu are dreptul de a se prezenta sub această calitate înaintea publicului. Poate că publicația trebuia să legitimeze personajul respectiv mai înainte de a-l prezenta sub o falsă calitate”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.
Natalia Păun și Victor Rotaru