Ambasada României la Kiev a luat măsuri suplimentare de protecție a personalului, activitatea fiind limitată la acţiuni cu caracter de urgenţă, a anunțat miercuri Ministerul Afacerilor Externe. Decizia a fost luată din cauza situației de securitate din Ucraina și după ce SUA și-au închis temporar ambasada de la Kiev.
Această măsură a fost luată în coordonare cu misiunile diplomatice ale celorlalte state aliate şi membre UE, arată Ministerul de Externe.
Având în vedere evoluţiile de securitate din Ucraina, în coordonare cu misiunile diplomatice ale celorlalte state aliate şi membre UE, Ambasada României la Kiev a luat măsuri suplimentare în vederea asigurării protecţiei personalului, activitatea fiind limitată la acţiuni cu caracter de urgenţă”, a transmis, MAE, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, „situaţia este monitorizată permanent şi, în consultare şi cu autorităţile ucrainene, măsurile vor fi adaptate în funcţie de evoluţii”.
Ambasada SUA la Kiev, închisă temporar
Ambasada SUA la Kiev a alertat cu privire la un „posibil atac aerian semnificativ”, miercuri, la o zi după ce Rusia a declarat că va reacţiona la tirurile Ucrainei cu rachete americane cu rază de acţiune lungă asupra teritoriului său.
Ambasada „a primit informaţii precise privind un posibil atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie”, după cum a anunţat miercuri reprezentanţa americană pe site-ul său.
„Ca măsură de precauţie, ambasada va fi închisă şi angajaţii ambasadei sunt invitaţi să se pună la adăpost”, precizează textul reprezentanţei SUA, care le recomandă cetăţenilor săi „să se pregătească să se adăpostească imediat în caz de alertă aeriană anunţată”.
La scurt timp după anunţul făcut de Ambasada SUA la Kiev, un mesaj similar a fost trimis şi de Ambasada Spaniei în capitala ucraineană. Astfel, legaţia spaniolă a anunţat miercuri într-un email trimis cetăţenilor spanioli rezidenţi în Ucraina că nu va oferi servicii în timpul zilei de miercuri din cauza „riscului sporit de a se produce atacuri aeriene în întreaga Ucraină”, potrivit EFE, citată de Agerpres.
Rusia a amenințat cu „un răspuns corespunzător”
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a promis marţi un răspuns „corespunzător” la tirurile ucrainene cu rachete americane ATACMS împotriva Rusiei, denunţând implicarea SUA în aceste lovituri şi văzând în ele o „nouă fază” a conflictului.
„Considerăm aceasta drept o nouă fază a războiului occidental împotriva Rusiei şi vom reacţiona în consecinţă”, a declarat Lavrov în faţa jurnaliştilor la Rio de Janeiro, după summitul G20.
Armata ucraineană a lovit regiunea frontalieră rusă Briansk cu rachete americane ATACMS, după cum a confirmat marţi un înalt responsabil ucrainean.
Linia specială dintre Kremlin și Casa Albă, suspendată
În contextul celor mai mari tensiuni dintre Rusia şi Occident din ultimele decenii, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că linia telefonică între Kremlin şi Casa Albă special înfiinţată pentru a dezamorsa crizele nu este utilizată în prezent.
Avem o linie specială securizată pentru comunicarea între cei doi președinți, între Rusia şi Statele Unite. Mai mult, chiar şi pentru comunicare video”, a declarat Dmitri Peskov, pentru agenţia rusă de presă TASS.
Dar când a fost întrebat dacă acest canal este utilizat în prezent, el a spus: „Nu”.
Aşa-numita „linie roşie” între Moscova şi Washington a fost stabilită în 1963 pentru a reduce percepţiile greşite care au alimentat Criza rachetelor cubaneze din 1962, permiţând comunicarea directă între liderii american şi rus.
Diplomaţii ruşi spun că actuala criză dintre Rusia şi SUA este comparabilă cu criza din 1962, când cele două superputeri ale Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenţionat, iar Occidentul face o greşeală dacă crede că Putin va da înapoi în privinţa Ucrainei, potrivit digi24.ro.