Internetul și rețelele de socializare sunt unelte care fie sunt în ajutorul oamenii fie împotriva acestora. Astfel, nu de puține ori, pe rețelele de socializare, au circulat tot felul de țepe, menite să lase oamenii fără bani în conturile bancare sau pentru a le fura acestora date din telefoane, virusându-și dispozitivele de conectare. Acesta este și cazul de față, în care o pagină fantomă a celor de la „Skoda” a fost creată pe 25 noiembrie și anunță un concurs în urma căruia 3 dintre participanți ar urma să câștige un autoturism
Rețelele de socializare pot fi un loc plin de oportunități de a învăța lucruri noi, de a împărtăși momentele speciale din viața ta și de a te reconecta cu prietenii care se află la sute de kilometri de tine. De asemenea, aceste rețele reprezintă și unul dintre cele mai comune locuri pentru escrocherii și fraude pe internet.
„Felicitări! Ai fost selectat câștigător al unui premiu”
Astfel, pe 25 noiembrie a fost creată o pagină de Facebook, denumită „Skoda-Dealer RO”, care printr-o postare transmite: „Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări, am decis să extragem 3 mașini Skoda noi până la 30 noiembrie 2024. Introduceți luna dumneavoastră de naștere, de exemplu „noiembrie”.” , se arată în mesajul postat.
Postarea făcută a adunat în doar 2 zile peste 430 de distribuiri și zeci de aprecieri. Oamenii care s-au lăsat păcăliți de respectivul mesaj au lăsat sute de comentarii cu luna lor de naștere, iar cei mai „norocoși” s-au trezit cu un răspuns la comentariul lăsat: „Felicitări! Ai fost selectat ca câștigător al unui premiu. Pentru a revendica premiul, faceți clic pe linkul „…” pentru mai multe informații.”, link-ul atașat fiind desigur purtătorul unui virus.
Ce transmit reprezentanții Facebook în astfel de cazuri
Experiența ta pe Facebook ar trebui să fie sigură. Ștergem conținutul care păcălește în mod intenționat, denaturează cu bună știință sau fraudează în alt mod ori exploatează alte persoane pentru bani sau proprietăți.
Scopul escrocilor când îi țintesc pe utilizatori este să-i păcălească să le dea bani sau informații sensibile. Gândește-te la e-mailuri care oferă o schemă de investiții rapidă și ușoară sau la un mesaj text urgent de la cineva care pretinde că este un prieten în nevoie sau la un e-mail de phishing care pretinde că vine de la Meta și te avertizează cu privire la probleme legate de contul tău și îți solicită să apeși imediat pe un link pentru a afla mai multe.
Aceștia pot crea conturi false dându-se drept altcineva sau compromițând conturile de rețele de socializare existente pentru a încerca să te înșele sau să te escrocheze pe tine sau pe prietenii tăi, cerându-vă bani, informații personale sau acces la conturi.”, au transmis reprezentanții Facebook.