Alegerile Parlamentare 2024 au fost câștigate de PSD, cu 22,31%, fiind urmat de AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR. Astfel, în viitorul legislativ 7 partide vor lua parte, fiind foarte interesant de urmărite ce partide vor da următorul Guvern al României. În județul Constanța, AUR a câștigat alegerile, urmat de PSD, PNL, USR, SOS și POT.
Numărul de mandate pentru Senat şi Camera Deputaţilor se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare (un deputat la 73.000 de locuitori la Cameră şi un senator la 168.000 de locuitori la Senat), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare; numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie nu trebuie însă să fie mai mic de 2, în timp ce numărul mandatelor de deputat nu trebuie să fie mai mic de 4. Județul Constanța are alocat un număr toatal de 11 locuri în Camera Deputaților și 5 locuri în Senat.
Cine sunt oamenii care vor reprezenta județul Constanța în Parlamentul României
La Camera Deputaților vor intra din partea AUR: Mohammad Murad, Silviu Titus Păunescu și Hristu Cosmin. Din partea PSD au prins un mandat de deputat Daniel Georgescu și Mirela Matichescu. USR Constanța îî trimite în Camera Deputaților pe Stelian Ion și George Gima, iar PNL pe Bogdan Huțucă și Marian Crușoveanu. SOS Constanța îl trimite printre deputați pe Mădălin Laurențiu Făget, iar Partidul Oamenilor Tineri o trimit pe Maria Cernit.
La Senat, Nicolae Vlahu este purtătorul unui mandat din partea AUR. PSD îl trimite în Senat pe Felix Stroe, PNL pe Silviu Coșa, USR pe Remus Negoi și SOS pe Clement Sava.
Mohammad Murad – de la candidat independent, susținut de PSD, la deputat AUR
Mohammad Murad s-a înscris în AUR în noiembrie 2023, acesta fiind candidatul formațiunii conduse de George Simion pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța în anul 2024, clasându-se pe locul trei, după Florin Mitroi (PNL) și Cătălin Grasa (PSD). Mohammad Murad a mai cochetat cu politica și în trecut, acesta fiind candidat independent, dar susținut de PSD, la funcția de primar al Mangaliei. În vârstă de 57 de ani, omul de afaceri de origine libaneză, Mohammad Murad a venit în România în 1982 pentru a studia medicina. După 1990 a început să investească în alimentație publică, imobiliare, construcții și turism. Cele mai mari venituri avea să le obțină din imobiliare și din industria hotelieră unde este considerat cel mai mare investitor, după numărul de camere deținute, peste 3.300.
Silviu-Titus Păunescu trece, din nou, pragul Camerei Deputaților
Silviu-Titus Păunescu este la al doilea mandat de deputat, acesta fiind ales pentru prima dată în anul 2020 pe listele partidului AUR din județul Ialomița. Înainte de a ajunge în Parlamentul României, Silviu-Titus Păunescu a lucrat timp de 14 ani (2020-2006) ca inspector daune la diferite firme. A intrat pe piața muncii din anul 2000, fiind angajat la firma Beofon pe postul de agent vânzare și distribuție. Silviu-Titus Păunescu a absolvit două universități, fiind vorba de Universitatea Politehnica București, Facultatea Mecanică Fină (1998-2000) și Universitatea „Bioterra”, Facultatea de Management Financiar Contabil (2007-2011).
Cosmi Hristu, ieri consilier, azi deputat
Cosmin Hristu a apărut în politică anul acesta, fiind unul dintre cei 5 consilieri locali ai municipiului Constanța din partea AUR. Meseria de bază este cea de economist. Viitorul deputat este asociat în cadrul a două societăți, fiind vorba de Mecatin SRL și Batman Buildings SRL.
Limanu rămâne fără primar după ce Georgescu a prins un loc în Camera Deputaților
Gheorghe Daniel Georgescu este primvicepreședintele organizației județene a PSD Constanța, fiind primar al comunei Liman încă din anul 2016. După validarea mandatului de deputat, Daniel Georgescu va fi nevoit să renunțe la primăria Limanu, acolo unde peste 68% dintre votanți i-au acordat încredere pentru un cel de al treilea mandat.
Record de funcții – Mirela Matichescu
Mirela Matichescu este managerul Organizației de Management al Destinației Mamaia Nord, fiind la prima aventură în Parlamentul României. În trecut, ea a ocupat mai multe funcții, fiind membru în Consiliul de Administrație al Portului Constanța, Membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Mihail Kogălniceanu, Vicepreședinte al Asociației Litoral Delta Dunării, membru în Consiliul Director al ADI ITI Delta Dunării, director adjunct al ADI Dobrogea, membru ATOP, administrator al Centrului Cultural Theodor T. Burada, Președinte al CA Spitalul Județean de Urgență Constanța, șefă de cabinet a președintelui ANPC, șefa Autorității Naționale de Turism, șefa de cabinet a președintelui CJ Constanța și administratorul public al județului Constanța.
Stelian Ion și George Gima merg la braț către Camera Deputaților
Stelian Ion, președintele USR Constanța, se află în fața celui de al treilea mandat de deputat. Politicianul și-a început activitatea în Camera Deputaților din anul 2016. Stelian Ion a fost, de asemenea, ministru al Justiției în perioada 23 decembrie 2020 – 1 septembrie 2021, fiind remaniat de către premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, întrucât Stelian Ion ar fi refuzat să avizeze proiectul PNDL 3. În 2020 și 2024 a fost candidatul USR pentru funcția de primar al Constanței, clasându-se de fiecare dată pe locul al doilea, în spatele lui Vergil Chițac.
George Gima este la primul mandat de deputat. Și-a încercat norocul și la alegerile din 9 iunie 2024 pe listele USR, pentru Parlamentul European, doar că s-a ales doar cu statutul de candidat și atât. George Gima este un apropiat al lui Stelian Ion, acesta conducându-i cabinetul de ministru al Justiței în 2021.
PNL Constanța trimite aceiași oameni în Camera Deputaților
Bogdan Huțucă, la al treilea mandat în Camera Deputaților
Bogdan Huțucă este liderul PNL Constanța, fiind la al treilea mandat de deputat, începându-și activitatea în legislativul României din 2016. De-a lungul timpului Bogdan Huțucă a ocupat mai multe funcții publice, fiind prefect al județului Constanța între lunile mai – noiembrie 2012, Director General în cadrul Direcției Generale Legislație Cod Fiscal și Reglementări Vamale (iunie 2013-ianuarie 2016), dar și membru în Consiliul de Administrație al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A.-IFN ( noiembrie 2013- februarie 2016). Între octombrie 2010 și mai 2012 a fost membru AGA în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa. Între mai 2007 – martie 2008 și decembrie 2005 – iunie 2006, a fost membru în Consiliul de Supraveghere şi în Comitetul de Audit al Fondului Proprietatea. Între martie 2005 și noiembrie 2007 a ocupat funcția de subsecretar de stat, fiind vicepreședinte al A.N.A.F și lista poate continua.
Marian Crușoveanu, al doilea mandat în Camera Deputaților
Marian Crușoveanu (PNL) urmează să preia cel de al doilea mandat de deputat, fiind ales pentru prima dată pentru un loc în Camera Deputaților în 2020. Înainte de a fi parlamentar, Crușoveanu a fost consilier județean în perioada 2012-2020, activând în tot acest timp la mai multe firme ca și consilier juridic.
Făget, după ce a aplicat legea ani de zile, acum vrea să o scrie
Mădălin-Laurențiu Făget, candidat SOS, se află la primul mandat de deputat. Acesta a urmat cursurile a două facultăți, de Drept și Științe Economice. El a lucrat, timp de 30 de ani, în domeniul de ordine și siguranță națională. De-a lungul timpului, Mădălin-Laurențiu Făget a condus Poliția Orașului Ovidiu, având funcția de subcomisar de poliție, iar în anul 2021, acesta s-a înscris la concursul pentru șefia IPJ Constanța, moment în care și-a depus și dosarul de pensionare, lăsându-l pe Adrian Glugă fără contracandidat.
Maria Cernit, pregătită să le fie mentor spiritual colegilor din parlament
Maria Cernit, candidată din partea Partidului Oamenilor Tineri, se află la primul mandat de deputat, aceasta fiind „spiritual & life coach” (mentor spiritual și de viață).
„Sunt terapeut, coach, consilier dezvoltare personală. Am studiat și aplicat mai multe tipuri de terapii și metode, care ne ajută să echilibrăm trupul, mintea și sufletul. Pentru mine viața înseamnă bucurie, stare de echilibru și pace interioară. Pentru că Dumnezeu așa ne-a creat. Și tot ceea ce noi e bine să facem este să ajungem să trăim viața cu bucurie și pace interioară. Sunt aici să îți împartășesc din ceea ce eu am simțit că este benefic pentru a ajunge la bucuria de viață, la echilibrul trup-minte-suflet și la pacea interioară.” spune Maria Cernit pe pagina sa de Facebook.
Nicolae Vlahu, de la avocat, la senator AUR
Nicolae Vlahu se află la primul mandat de senator, candidând din partea partidului AUR. El a mai candidat în 9 iunie 2024 pentru un loc în Parlamentul European, dar a fost pus de AUR, de asemenea, pe listele de consilieri județeni ai partidului, câștigând un mandat în noul Consiliu Județean Constanța. Nicolae Vlahu pofesează din anul 2014 ca avocat în cadrul Baroului Constanța.
Felix Stroe promite că acesta NU e ultimul mandat de senator
Felix Stroe, președintele organizației județene PSD Constanța, se află la al treilea mandat de senator, ocupând, în perioada 17 octombrie 2017 -29 ianuarie 2018, funcția de ministru al Transporturilor. De-a lungul anilor, Felix Stroe a ocupat mai multe funcții în administrația locală. A fost, de asemenea, viceprimarul Constanței între anii 2000-2003. El a primit chiar și titlul de cetățean de onoare al orașului în anul 2010. În trecut, președintele PSD Constanța, a ocupat și funcția de director general al societății comerciale RAJA S.A.
Fostul prefect al Constanței, Silviu Coșa, prima experiență ca senator
Silviu-Iulian Coșa, PNL, se află la prima experiență ca senator, acesta ocupând funcția de prefect al județului Constanța din 15 octombrie 2020 până pe 2 octombrie 2024. El s-a retras în mod special din funcția de Prefect pentru Alegerile Parlamentare. Până la funcția de prefect al județului, Silviu Coșa a ocupat mai multe funcții importante în cadrul ANAF – DGRFP Galați – Administrația Finanțelor Publice a Județului Constanța, începându-și activitatea la ANAF în 2002. Între anii 1999-2002, Silviu Coșa a fost inspector în cadrul Serviciului de Colectare și Executare Silită din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice a județului Constanța.
Remus Negoi, din nou, senator
Remus Negoi, USR, se află în fața celui de al doilea mandat de senator, fiind ales prima dată în anul 2020. De-a lungul anilor Remus Negoi a fost președinte al filialei județene, dar și municipale a USR Constanța.
Șoșoacă își bagă asistentul personal în Senatul României
Clement Sava, SOS, este la prima aventură în Senatul României. Conform paginii oficiale a Parlamentului European, Sava este asistentul europarlamentarului Diana Șoșoacă. Fost jurnalist, Clement Sava este un traseist politic. Sava a fost în conducerea PRU, partid înființat de Sebastian Ghiță, apoi a devenit purtător de cuvânt la Forța Națională, partid înființat de Teodor Meleșcanu, fost șef al SIE. Ulterior, acesta a ajuns în SOS care i-a asigurat, se pare, o funcție în Senat.