Marți, 3 decembrie, Curtea de Apel Constanța a dat undă verde dosarului în care sudentul O. Andrei, este acuzat că ar fi incendiat un profesor al Universității Ovidius. Decizia magistraților este definitivă. Așadar, tânărul va fi judecat pentru tentativă de omor și distrugere.
Iată minuta:
În baza art. 347 alin. 3 Cod procedură penală în referire la art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, respinge contestaţia formulată de inculpatul Oniscu Andrei împotriva încheierii de şedinţă nr. 583 pronunţată în data de 19.09.2024 de judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Constanţa în dosarul penal nr. 4896/118/2024/a1, ca nefondată. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă inculpatul Oniscu Andrei la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă, se arată în minuta instanței.
Astfel, urmează ca instanța să decidă un prim termen de judecată.
Ce spun anchetatorii:
Prin ordonanţa din data de 27 iunie 2024 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul O.A., acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor şi care a fost reţinut pe timp de 24 de ore în cursul aceleiaşi zile.
Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că la data de 27 iunie 2024, în jurul orelor 1100, după ce nu a fost promovat la un examen tip restanţă al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Ovidius din Constanța, inculpatul a revenit în laboratorul în care se afla profesorul examinator, persoana vătămată A.A., ocazie cu care cu intenţie a stropit-o cu spirt medicinal dintr-un recipient de 0,5 litri şi i-a dat foc cu o brichetă, după care a blocat uşa sălii de curs pentru a o împiedica pe persoana vătămată să iasă din laborator. Datorită prezenţei de spirit a persoanei vătămate, care s-a ferit când a fost stropită şi a reuşit să stingă rapid flăcările de pe mâneca tricoului său şi de pe podea, aceasta nu a suferit arsuri pe corp în urma acţiunii de violenţă a inculpatului, astfel că nu a necesitat îngrijiri medicale.
Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut comiterea faptei reţinute în sarcina sa, însă a invocat că doar încercase să o sperie pe persoana vătămată şi să se răzbune pe aceasta din cauză că îi dăduse nota 4 la examen. Urmează ca inculpatul să fie supus unei expertize medico-legale psihiatrice, pentru a stabili dacă la data comiterii faptei a acţionat cu discernământ.
În cursul zilei curente procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru următoarele 30 de zile, propunere ce a fost trimisă spre soluţionare judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.