Klaus Iohannis a dat acordul pentru declasificarea, la solicitarea instituțiilor emitente, informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne, în ședința din 28 noiembrie, potrivit legii, a anunțat Administrația Prezidențială.
DOCUMENT Serviciul Român de Informații I
Conform documentului, Bogdan PEȘCHIR, prin contul de TikTok „bodpr”, a finanțat contul lui Călin Georgescu prin donații de peste UN MILION DE EURO. Mai târziu, când a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea bogpr în finanțarea promovării lui Călin GEORGESCU pe TikTok a fost confirmată și de reprezentanții platformei, în dialogul cu autoritățile române la data de 28.11.2024. Ei au menționat că acesta a efectuat plăți în valoarea de 381.000 de dolari. Această sumă fiimd virată în perioada 24.10-24.11.2024 pentru utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea lui Georgescu, chiar și după ce s-a încheiat campania electorală. Toate acestea reprezintă încălcări ale politicilor Tiktok și ale legislației electorale române.
În documente se mai arată faptul că în spate este o firmă foarte bună de Digital Marketing. Astfel, mesajele lui Georgescu au fost promovate în TikTok în roiuri (swarming). În ultimele două săptămâni, de asemenea, pe TikTok s-a mai observat o promovare masivă pentru partidul POT.
Potrivit documentelor, Georgescu ar fi susținut de un ACTOR STATAL.
25.000 de contui pentru promovarea lui Georgescu
Potrivit documentelor, aproximativ 25.000 de conturi de TikTok au fost asociate campaniei lui Georgescu. Aceste conturi au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri. 797 dintre toate aceste conturi au fost create din anul 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusa (1%) pana la 11.11.2024, moment în care au fost activate brusc, pentru promovare. Activitatea conturilor ar fi fost coordonata de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru ,rostogolirea” mesajelor pe platformă.
DOCUMENT Serviciul Român de Informații II
DOCUMENT Serviciul de Informații Externe
Potrivit documentului, SIE apreciază că România este o țintă pentru acțiunile hibride agresive ruse, inclusiv atacuri cibernetice. La fel și pentru scurgeri de informații și sabotaje.
DOCUMENT Ministerul Afacerilor Interne
Potrivit documentului, un astfel de tipar de campanie a fost folosit în Ucraina, înainte de începerea războiului. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” și este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina. (Ministerul de Interne)
Tiktok nu a implementat instructiunile BEC privind marcarea drept candidat politic, respectiv marcarea materialelor electorale de tip video cu codul unic atribuit de Autoritatea Electorala Permanenta fiecărui candidat (CMF) . Contul ar fi fost pe locul 9 la nivel mondial in topul trendurilor de promovare a continutului video asociat mai multor hashtag-uri utilizate in campania electorala a lui Calin Georgescu. Nu a fost identificată o amplificare artificială la nivelul platformei TIK-TOK până în data de 24.11.2024.
DOCUMENT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Potrivit documentului, nu au fost detectate vulnerabilități în urma evaluării modului de implementare a SIMPV și SICPV, a rezultatelor simulărilor generale desfășurate la nivel național în perioada 15-18.11.2024, precum și a testelor de funcționare, performanță și securitate desfășurate în aceeași perioadă. (…)
Context
A fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT, mai precizează Administrația Prezidențială în hotărârea adoptată, pe 28 noiembrie de membrrii CSAT că
CSAT a anunţat, după şedinţa din 28 noiembrie, că membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok.
CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, confom Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT, potrivit Digi24.