Deficitul bugetar se apropie vertiginos de nivelul celui din pandemia Covid, când România era în carantină și economia aproape nu mai funcționa. Mai mult, pentru luna decembrie sunt planificate cheltuieli mari.
Deficitul bugetar pentru primele 11 luni din acest an, perioada ianuarie-noiembrie 2024, a ajuns la 7,11% din PIB, circa 125,7 miliarde de lei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. În primele 11 luni din 2023, deficitul s-a situat la 4,64%, 73,55 miliarde lei.
Ținta de deficit bugetar a Guvernului pentru 2024 este de 8,58% din PIB, 152 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că în decembrie sunt planificate cheltuieli substanțiale.
Un deficit bugetar mai ridicat ca pondere în PIB a fost înregistrat cel mai recent în 2020, anul pandemiei, când indicatorul s-a situat la 9,6%.
Deficitul este diferența dintre veniturile mai mici ale statului și cheltuielile mai mari pe care trebuie să le acopere. Cum statul nu are acești bani, trebuie să îi împrumute.
În 2031, România va cheltui 3,5% din PIB numai pe plata dobânzilor la datoriile sale
Cu cât deficitele sunt mai ridicate și pe perioade mai lungi de timp, cu atât ritmul de creștere a datoriei publice devine mai alarmant.
Împreună cu un ritm de creștere economică mai lent, cum se preconizează pentru România în următorii ani, deficitele bugetare mari pot duce la situații alarmante, cum este cea prognozată pentru România în 2031, an în care planul fiscal prevede că România va plăti pe dobânzi la datoria statului 3,5% din PIB (100 de miliarde de lei) față de 2% acum.