Foștii șefi de la Garda de Coastă, Cicu Laurențiu Cristin și Petrică Bacaim, au fost prezenți marți, 17 decembrie a.c., la Curtea de Apel Constanța, pentru a susține contestația pe care au depus-o după ce Tribunalul Constanța a dat undă verde dosarului instrumentat de DNA. Procurorii îi acuză pe cei doi de fapte de corupție. În fața judecătorului, Bacaim și Cicu susțin că probele din dosar nu ar trebui luate în calcul, însă ar trebui luată în considerarea cariera pe care au avut-o și au îndeplinit-o de-a lungul anilor.
Procurorii DNA Constanța îi acuză pe fostul șef al Gărzii de Coastă, Cicu Laurențiu Cristian și pe fostul comisar-șef. Petrică Bacaim, de fapte de corupție. Astfel, Cicu Laurențiu este acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iar Petrică Bacaim este acuzat de săvârşirea a infracțiunilor de fals intelectual și favorizarea făptuitorului. Dosarul a fost în faza Camerei Prelimare până în luna iunie a.c., atunci când Tribunalul Constanța a decis începerea judecării. Cicu Laurențiu și Petrică Bacaim au contestat decizia Tribunalului, având ultimul termen la Curtea de Apel Constanța, marți, 17 decembrie.
Ce spun avocații
Avocații acestora au susținut în fața magistraților că probele nu ar fi fost obținute într-o manieră obișnuită. Astfel, pentru că, susțin avocații, unele probe s-ar fi obținut fără mandate sau fără prezența unuia din avocați, nu ar trebui luate în calcul. Mai exact, avocatul lui Petrică Bacaim susține că nu ar fi fost chemat la audierea unui martor, însă DNA spune că acesta nu s-ar fi prezentat.
Cicu: Avem și noi păcatele noastre
Fostul șef de la Garda de Coastă, Cicu Laurențiu, a precizat în fața judecătorului că este de acord cu ce spun avocații. El a mai adăugat faptuș că, împreună cu colegul său, Bacaim, sunt ofițeri de poliție, că au luptat întotdeauna pentru patrie și că și-au dus sarcinile și acțiunile până la cel mai înalt nivel de performanță. Acesta a dat un exemplu din anii trecuți, legat de o captură record cunoscută, moment din care au fost decorați și lăudați.
Sunt în totalitate de acord cu ce a spus avocatul! (…) Atât eu, cât și colegul meu suntem ofițeri de poliție. Cu Academia de Poliție la baza… ne-am îndeplinit sarcinile și acțiunile la cel mai înalt nivel de performanță. Perioada de glorie a fost în anul…. Noi am fost în spatele acelei probleme și noi am rezolvat-o. De atunci… noi am fost decorați, lăudați. Acum…. noi apărem în fața dumneavostră ca niște inculpați. Și pentru ce?! Ca orișicare… avem și noi păcatele noastre.
a precizat Laurențiu Cicu în fața judecătorului.
Judecător: Ce vreți să vă fac?!
Judecătorul l-a întrerupt, întrebându-l, mai exact, ce vrea să spună. Astfel, a precizat el, nu ar trebui să ajungă în fața instanței ca niște inculpați. În acel moment, judecătorul a întrebat „ce ar vrea să le facă?!”
Ce vreți să spuneți?! Că nu trebuia să ajungeți aici? (…) Și eu… ce vreți să vă fac?
a întrebat judecătorul
Bacaim: Este strigător la cer…
De asemenea, Petrică Bacaim, a susținut în fața judecăorului faptul că este de acord în totalitate cu ce au spus avocații. El a mai precizat că strângerea de probe nu ar fi fost conform procedurii. De asemenea, a mai spus că, la un moment dat, nu a putut da declarație pentru că ar fi fost plecat la Timișoara și că ar fi vrut să aibă timp să studieze dosarul și că nu i s-ar fi permis fiind vorba de anumite documente secrete.
De asemenea, Petrică Bacaim, care a fost judecat într-un alt dosar după ce a dat informații nepublice presei, fiind pe rolul Curții de Apel, a atras atenția în fața judecătorului că, deși el nu avea acces la dosarul de corupție, în presă ar fi apărut informații din caz.
Sunt de acord cu ce a spus avocatul meu… Domnul procuror a venit la sediul Gărzii de Coastă, a căutat în calculator… Sunt probe depuse la dosar, informaticienii au depus și un document… nu a fost respectat… Eu, fiind suspect, nu am fost sunat să particip la percheziția informatică.(…) Sunt la dosar acte secrete… nici instanța de fond nu a desecretizat aceste acte… Nu am dat declarație pentru că (…) eu eram la Timișoara… am vrut să studiez dosarul… mi s a spus ca am dat declarații mincinoase. (…) La ziar au apărut de toate din dosar… Reporterii au acces la dosar, dar eu nu am acces la dosar. (…) Vă rog să constatați ca am fost urmărit în trei dosare penale. (…) Este strigător la cer…
sunt o parte din vorbele pe care Bacaim le-a rostit în fața judecătorului.
Instanța a rămas în pronunțare penntru data de 30 decembrie a.c.
Context
Procurorii îl acuză pe Cicu Laurențiu Cristian de infracțiunea de fals în înscrisuri și favorizarea infractorului, după ce, la data de 3 mai 2021, acesta l-ar fi informat pe proprietarul navei maritime Alezzi despre iminența unui control efectuat de polițiști la navă ca urmare a unei sesizări privitoare la vânzarea de stupefiante pe yacht. Anchetatorii mai susțin faptul că fostul șef de la Frontieră ar fi fost interesat să-l îndatoreze pe proprietarul yachtului, într-o manieră care să-i permită să beneficieze ulterior de serviciile acestuia.
De asemenea, procurorii mai spun că în intervalul 2 mai 2022 – 2 august 2022, fostul comisar-șef, Petrică Bacaim, ar fi întocmit în fals un document clasificat, în cuprinsul căruia a atestat în mod nereal că la data de 17 iunie 2021 a reinstruit o persoană ca sursă umană de informații, indicându-i pe acesta și pe Cicu Laurențiu ca fiind prieteni. Potrivit DNA Constanța, documentul ar fi fals atât din punct de vedere al conținutului cât și al datei întocmirii. Ulterior, cu prilejul audierii ca martor, la data de 2 august 2022, Petrică Bacaim, mai spun procurorii, a invocat acest document pentru a susține apărările formulate de Cicu Laurențiu, încercând să convingă organele de urmărire penală că fostul șef de Frontieră și persoana respectivă ar fi buni prieteni și că foloasele primite de directorul Gărzii de Coastă ar fi avut ca premisă această relație de prietenie și nu promisiunea de a-l ajuta pe respectivul în rezolvarea unor probleme legate de yachtul Alezzi. Astfel, transmiterea unei informații nepublice ar fi putut fi, cumva, justificată. Prin întocmirea și invocarea acestui înscris, mai spune DNA, Bacaim a încercat să-l ajute pe Cicu să evite tragerea la răspundere penală, potrivit Rejust.
Facem precizarea că orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare.
De asemenea, informațiile obținute de publicația noastră sunt din surse deschise publicului.