Joi, 19 decembrie, magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au decis să îl condamne pe fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea, Dorin Meran, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită. Sentința este definitivă.
Minuta:
Solutia pe scurt: În temeiul art.421 pct.2 lit. a Cod procedură penală: Admite apelul formulat de inculpatul Meran Dorin (..), împotriva sentinţei penale nr. 38 din data de 15 mai 2024, pronunţată de Tribunalul Tulcea în dosarul penal nr. 1474/88/2023. Desfiinţează în parte hotărârea supusă controlului judiciar, şi rejudecând, dispune: Reţine aplicabilitatea în cauză a dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Meran Dorin, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, faptă prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal, cu referire la art. 6 şi art.7 lit.c teza a II-a din Legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de la 2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare la 1 (unu) an şi 6 (şase) luni închisoare. Reduce termenul de supraveghere stabilit în conţinutul modalităţii de executare a pedepsei, de la 4 (patru) ani la 3 (trei) ani. Menţine dispoziţiile hotărârii apelate, în măsura în care nu contravin prezentei. Cheltuielile judiciare suportate de stat pentru judecata în apel, rămân în sarcina acestuia, conform art. 275 alin. 3 Cod procedură penală. Definitivă. Pronun?ată la data de 19.12.2024, după redactare, prin punerea la dispoziţie cu mijlocirea grefei, conform art. 405 Cod procedură penală.”, minuta instanței.
Context:
Fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 25.000 de lei într-un restaurant de la un om de afaceri pentru a-i da o amendă mai mică.
„La aceeași dată, a pretins de la același denunțător foloase materiale necuvenite constând în sprijin la superiorii săi ierarhici pentru a fi menținut în funcția de comisar șef al Comisariatului Județean Tulcea al Gărzii Naționale de Mediu, în condițiile în care împuternicirea sa urma să expire în luna septembrie a anului 2023, toate cu scopul de a crea o situație mai ușoară societății denunțătorului, în sensul de a nu aplica vreo sancțiune, sau de a aplica o sancțiune contravențională cât mai blândă”, spun procurorii anticorupție.
Meran lăsase să se înțeleagă că îi poate aplica firmei administrate de denunțător o amendă de 100.000 de lei pentru lucrări de construcție efectuate fără aviz de mediu și cu pedeapsa complementară a desființării lucrărilor.