Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat asigurări că toți românii se vor putea deplasa „către și dinspre” Bulgaria și Ungaria fără să li se mai verifice documentele de călătorie, începând cu 1 ianuarie. Vor exista, însă, „controale aleatorii și inopinate” pe o distanță de 30 de kilometri de la graniță. Acest lucru a fost anunțat și de autoritățile bulgare.
România va intra în Schengen terestru începând cu 1 ianuarie 2025, ceea ce presupune că la frontiera țării noastre se va elimina controlul sistematic al documentelor de călătorie.
Acest lucru înseamnă că toate persoanele se vor bucura de dreptul la libera circulație, așa cum e prevăzut în legislația Schengen și se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie”, a subliniat comisarul Alexandra Glăvan, șefa Centrului de Informare și Relații Publice al IGPR.
Polițiștii de frontieră vor face, însă, controale „aleatorii și inopinate” pe o rază de 30 de kilometri de la granița cu statele Schengen pentru „a combate faptele ilegale”, mai arată reprezentanta MAI.
Pe parcursul zilei de miercuri, agenția bulgară de știri anunța că Guvernul bulgar a adoptat o decizie pentru „introducerea temporară a controalelor la granița cu România” și pentru suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la frontierele interne bulgaro-română şi bulgaro-greacă.
Declarația completă a șefului Poliției de Frontieră din Bulgaria arăta, însă, că aceste controale vor fi făcute tot „la întâmplare”.
Vom controla la întâmplare anumite vehicule și nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă va fi tras pe dreapta pentru control. Vom acționa, în principal, în baza unor profile de risc sau analize de risc acolo unde avem informații sau suspectăm că au loc activități criminale transfrontaliere”, a subliniat Anton Zlatanov, citat în presa din țara vecină.
Încă din 2006, între Bulgaria și România exista un acord „privind controlul comun al trecerii frontierei” care prevedea „controlul într-un singur punct”, adică doar într-una dintre cele două puncte de frontieră, scrie digi24.ro.