Nou record de înălțime a valurilor mării. În timpul furtunii, apa s-a ridicat până la 7,5 metri depășind precedentul record din noiembrie 2023.
Centrul de monitorizare al institutului GeoEcoMar a anunțat că joi a fost înregistrat un nou record al înălțimii valurilor mării, A fost cea mai puternică furtună înregistrată până acum la Constanța.
Valuri record la Constanța în timpul furtunii
Sistemul de monitorizare EMSO-EUXINUS, amplasat în Marea Neagră, a înregistrat valuri de 7,5 metri înălțime, la Constanța. Precedentul record fusese înregistrat în noiembrie 2023, când valurile au avut 6 metri, cele mai înalte valuri de până atunci.
Datele furnizate de GeoEcoMar arată că viteza vântului măsoară 80 km/oră, iar înălțimea valurilor este datorată acestei viteze a vântului care are o intensitate mare și bate constant de 36 de ore dinspre nord.
EMSO-EUXINUS este primul sistem de monitorizare a parametrilor fizico-chimici din vestul Marii Negre, format din 3 balize offshore și o baliză costieră, instalat începând cu anul 2013.
IOSIN EMSO-EUXINUS reprezintă un sistem regional de securitate pentru Marea Neagră de Vest cu alertare în timp real față de geo-hazardele marine (ex. alunecări submarine, mișcări pe falii active, cutremure submarine, valuri tsunami, etc.), monitorizează caracteristicile și dinamica maselor de apă din marea costieră, inclusiv o serie de parametri meteorologici.
România este reprezentată în cadrul consorțiului european multidisciplinar de observare și cercetare a fundului oceanic și a coloanei de apă – EMSO ERIC (denumire completă-European Multidisciplinary Seafloor and Water Column Observatory — European Research Infrastructure Consortium), prin Institutul Național de Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar.
Acesta pune la dispoziția EMSO ERIC date în timp real privind parametrii fizico-chimici și biologici ai coloanei de apă, pe diferite adâncimi, date cu privire la avertizarea timpurie în cazul producerii de hazarde marine, precum și experiența personalului implicat în buna funcționare a întregului sistem.
Proveniența datelor furnizate este rețeaua de observatoare marine și costiere EUXINUS (3 observatoare de larg și 3 costiere), parte componentă a Black Sea Security System, iar stocarea lor se face în baza de date din cadrul Centrului Național de Monitorizare și Alarmare la Hazarde Naturale Marine, care funcționează în cadrul sucursalei din Constanța a INCD GeoEcoMar.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 786, Centrul Național de Monitorizare – Alarmare la Hazarde Naturale Marine și rețeaua Black Sea Security System EMSO – EUXINUS, avand ca operator INCD GeoEcoMar, au fost incluse în Lista instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național”, se arată pe site-ul Centrului Național de Monitorizare și Alarmare la Hazarde Naturale Marine EUXINUS.