CNN Travel a alcătuit o listă cu 25 de destinaţii care consideră că merită vizitate în 2025, iar România se numără printre ele, alături de obiective exotice din Asia, America Latină, Africa şi, desigur, Europa. Jurnaliștii CNN consideră că România este „un dar” în aceste zile de supra-turism.
Lista CNN nu este un top, ci o enumerare de obiective de vizitat, ordonate alfabetic, de la regiunea Almatî din Kazahstan, până la insula Vancouver din Canada.
Lumea este mai mare şi mai conectată decât a fost vreodată în istoria omenirii. Avioanele moderne pot duce oamenii de la New York la Singapore sau de la Londra la Cape Town, călătorii care ar fi durat săptămâni sau luni în generaţiile anterioare. Dar, uneori, prea multe opţiuni pot fi paralizante. Ne aflăm în era FOMO – frica de a pierde ceva important (Fear Of Missing Out – engl.). Social media face să pară că fiecare persoană pe care aţi întâlnit-o vreodată este într-o vacanţă exotică la un moment dat, deci cum alegem ce locuri să vizităm? CNN Travel crede că fiecare loc are argumentele lui care îl fac să merite să fie vizitat. Cu toate acestea, echipa noastră a alcătuit această listă cu 25 de destinaţii pe care considerăm că merită în mod special să fie vizitate în 2025” – arată CNN în preambulul listei, potrivit News.ro.
Iată cum este descrisă România de CNN Travel:
Nu au mai rămas multe locuri în Europa care să aibă încă acea vibraţie nedescoperită, dar România se numără printre ele. Este un dar în aceste zile de supra-turism – pentru că iată o ţară care are de toate, de la staţiunile balneare de la Marea Neagră până la frumuseţea extraordinară a Munţilor Carpaţi, şi care se pare că încearcă să-şi crească numărul de vizitatori în mod sustenabil.
Da, există Dracula la Castelul Bran, dar pentru alte plăceri medievale gotice în Transilvania şi nu numai, încercaţi Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Braşov şi Sebeş.
Capitala Bucureşti are un fermecător Centru Vechi, acum un pic supraîncărcat cu baruri şi restaurante turistice, dar istoria recentă a oraşului este încă o atracţie majoră. Excesul impresionant al fostei case luxoase a dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu şi vastul său Palat al Parlamentului (cea mai grea clădire din lume) merită explorate. Acestea contrastează cu greutăţile extreme pe care le-a impus populaţiei ţării, descrise în micuţul, dar esenţialul Muzeu al Comunismului.
Un trecut mai idilic poate fi încă găsit în mediul rural românesc. Probabil că nu există o modalitate mai bună de a explora acest lucru decât recent lansata Via Transilvanica, un traseu de drumeţie de 1.400 de kilometri prin peisaje rurale şi sate parcă încremenite în timp”, scrie digi24.ro.
Lista completă de destinații întocmită de CNN:
Almatî, Kazahstan
Insulele Andaman şi Nicobar, India
Insulele Bequia, St. Vincent şi Grenadine, în Caraibe
Bolivia
Chemnitz, Germania
Căile pietonale din zona rurală a Angliei
Eswatini şi provincia Mpumalanga, Africa de Sud
Gdańsk, Polonia
Gilgit-Baltistan, Pakistan
Trenurile italiene
Munţii Kaçkar, Turcia
Kansai, Japonia
Mendoza, Argentina
Nashville, Tennessee
Insula Niue, Polinezia
Nuuk, Groenlanda
Ozarks, SUA
Rabat, Maroc
România
San Francisco de Campeche, Mexic
Sierra Leone
Stockholm, Suedia
Taupō, Noua Zeelandă
Insula Vancouver, Canada
Traseele feroviare din Vermont