Primele două zile ale anului au adus un volum ridicat de muncă pentru pompierii din întreaga țară, astfel că 3.708 situații de urgență au fost gestionate în acest interval de timp. Cele mai multe intervenții au vizat acordarea asistenței medicale de urgență, peste 3200 de persoane beneficiind de sprijinul echipajelor SMURD.
În această perioadă, salvatorii au fost solicitați în patru misiuni pentru descarcerare victimelor accidentelor rutiere și au desfășurat 343 de intervenții pentru protejarea comunităților.
Un aspect pozitiv este scăderea numărului de incendii, cu 233 de intervenții pentru stingerea acestora, reprezentând o reducere de aproximativ 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, numărul incendiilor rămâne semnificativ, iar cetățenii trebuie să acorde o atenție deosebită măsurilor de siguranță în sezonul rece, pentru a evita astfel de evenimente.
O situație deosebită, care ar fi putut avea consecințe tragice, este legată de utilizarea materialelor pirotehnice. Astfel, între 31 decembrie 2024, ora 07:00, și 1 ianuarie 2025, ora 07:00, au fost înregistrate 22 de incidente în urma utilizării acestora în șapte județe (Argeș, Cluj, Covasna, Iași, Sălaj, Timiș, Vrancea) și în Municipiul București. Aceste incidente au fost soldate cu rănirea a 22 de persoane, dintre care 11 minori, care au necesitat îngrijiri medicale și au fost transportate la spital.
În contextul weekendului prelungit prilejuit de Bobotează și sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, pompierii rămân vigilenți și pregătiți să intervină pentru prevenirea și gestionarea situațiilor neprevăzute.
Pentru a asigura protecția celor care participă la slujbele religioase organizate în această perioadă, IGSU a dispus unităților subordonate mobilizarea de resurse și tehnică de intervenție în proximitatea locațiilor unde se estimează prezența unui număr mare de credincioși.
„Pentru a reduce riscul de incendii în locuințe, îndemnăm cetățenii să manifeste o atenție sporită în această perioadă. Sobele și aparatele de încălzire trebuie utilizate corect, respectând normele de siguranță, iar suprasolicitarea instalațiilor electrice prin conectarea simultană a mai multor dispozitive trebuie evitată. De asemenea, nu lăsați focul să ardă nesupravegheat în sobă pe timpul nopții, evitați aprinderea focului cu lichide inflamabile și nu folosiți mijloace de încălzire defecte sau improvizate.
Pentru siguranța tuturor, recomandăm cetățenilor să apeleze la 112 doar în situații de urgență și să respecte măsurile de prevenire a incendiilor. Aceste măsuri simple pot salva vieți și bunuri.”, transmit reprezentanții IGSU.