Spitalele din China sunt pline din cauza unui virus care provoacă simptome asemănătoare cu gripa. Este vorba de metapneumovirus ((HMPV), descoperit ultima oară în Europa în 2017. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun însă că momentan pentru România virusul nu reprezintă o problemă, însă situaţia este supravegheată atent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit specialiştilor, este un virusul înrudit cu virusul respirator sincițial VSR, cel care afectează şi copiii de la noi din ţară.
„Ceea ce se întâmplă acum în China nu reprezintă o situație nouă. Este o infecție virală cu Metapneumovirusul de origine umană, despre care știm încă din anul 2001. Într-adevăr, în momentul de față, în China sunt multe cazuri cu acest virus. Vorbim în primul rând de copii de până în 14 ani, care au și boli asociate. La întrebarea dacă riscul ca acel virus să ajungă și în Europa și bineînțeles, în România, nu trebuie să ne facem probleme.
Nu există o dovadă în momentul de față că e o problemă reală pentru sănătatea publică, dar știm din experiența cu SARS-CoV-2 și nu numai, că, din păcate, virusul nu are nevoie de pașaport în momentul în care ajunge la graniță. Deci trebuie să fim prudenți, trebuie să luăm în calcul că această situație din China e important să fie ținută sub control, să monitorizăm persoanele care vin din China și care pot ajunge în Europa și transmite mai departe și trebuie să știm că până la urmă e vorba de o simptomatologie asemănătoare cu gripa, că de cele mai multe ori poți să confunzi acest virus cu un virus gripal. E nevoie de prudență și dacă lucrurile se vor schimba în viitor, cu siguranță că vor fi luate și alte măsuri”
a declarat Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș din București.
Cazurile de infectare cu virusul, identificat ca metapneumovirus uman (HMPV), s-au înmulțit în nordul Chinei în această iarnă, în special în rândul copiilor, scrie The Independent.
Pe rețelele sociale au apărut fotografii și videoclipuri cu oameni care poartă măști în spitalele din China, iar informațiile de la fața locului descriu situația ca focarul inițial de Covid.
Autoritățile sanitare au luat măsuri de urgență pentru a monitoriza și gestiona răspândirea virusului. Cu toate acestea, Beijingul a minimizat situația, spunând că e un episod care se repetă în fiecare iarnă.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, a declarat vineri:
„Infecțiile respiratorii tind să atingă un vârf în timpul sezonului de iarnă”.
Ce este HMPV?
Metapneumovirusul uman, sau HMPV, este un virus respirator care provoacă simptome similare răcelii și gripei. Deși boala are de obicei simptome ușoare, poate duce la complicații severe, cum ar fi pneumonia, în special la sugari, vârstnici și cei cu un sistem imunitar slăbit.
Virusul nu este unul nou, dar a atras atenția pe fondul creșterii numărului de cazuri, în special la copiii sub 14 ani din nordul Chinei.
Identificat pentru prima dată în 2001, HMPV este un virus ARN monocatenar care se răspândește respirator sau prin contact cu suprafețele contaminate. Infecțiile au fost identificate anterior în diferite țări, inclusiv în Marea Britanie.
Simptomele sunt tuse, febră, congestie nazală și oboseală, cu o perioadă de incubație de trei până la șase zile. Spre deosebire de Covid-19, nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru HMPV; tratamentul implică în primul rând ameliorarea simptomelor.
Creșterea cazurilor de HMPV în China
Creșterea numărului de infectări coincide cu vremea mai rece și activitatea în spații închise, condiții care favorizează răspândirea virusurilor respiratorii. Oficialii din domeniul sănătății subliniază că această creștere este conformă cu tendințele sezoniere.
Administrația Națională pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China a raportat recent o creștere a infecțiilor respiratorii, inclusiv HMPV, în timpul iernii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a semnalat situația ca fiind o urgență de sănătate globală, dar creșterea numărului de cazuri a determinat autoritățile să fie atentă și să monitorizeze situația. A fost lansat un program pilot pentru a se urmări pneumonia de origine necunoscută.
Se poate răspândi virusul HMPV în alte țări?
Hong Kong a raportat câteva cazuri de HMPV. Țările învecinate precum Cambodgia și Taiwan urmăresc îndeaproape situația. Departamentul de Control al Bolilor Transmisibile din Cambodgia a emis avertismente despre HMPV, observând asemănarea acestuia cu Covid-19 și gripă.
Centrele pentru Controlul Bolilor din Taiwan au declarat că virusul prezintă riscuri mai mari pentru copii, bătrâni și persoanele cu imunitate scăzută.
În India vecină, oficialii au spus că nu este e motiv de îngrijorare, deoarece HMPV este „ca orice alt virus respirator”.