În Arhiepiscopia Tomisului se tot schimbă oamenii din funcții, în ultimii ani, ca șosetele. Astfel, în jurul IPS Teodosie, de-a lungul timpului au ajuns diferite personaje, oameni politici, clarvăzătoare, potrivit unui document al Patriarhiei, chiar și securiști. De data aceasta este vorba despre un ofițer, parte în două dosare instrumentate de DNA Constanța. Este vorba despre fostul șef de la frontieră, Petrică Bacaim, fostul șef de la Garda de Coastă, care a transmis luni, 6 ianuarie, o parte din slujba lui Teodosie pe Arhiepiscopia Tomisului, cu drona.
Transmisiunea de Bobotează de luni, 6 ianuarie, a slujbei oficiată de IPS Teodosie a avut cadre de poveste, surprinse cu drona. În spatele imaginilor artistice a fost chiar Petrică Bacaim, fostul șef de la Frontieră, parte din două dosare DNA Constanța.
Trimis în judecată după ce ar fi dat informații la presă ce nu sunt destinate publicității
Petrică Bacaim, ofițer șef de poliție în cadrul Gărzii de Coastă, a fost trimis în judecată de DNA Constanța în mai 2023. El este acuzat de procurori pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. În primă instanță, Tribunalul Constanța a renunțat la aplicarea pedepsei, însă magistrații i-au recunoscut fapta acestuia. Bacaim a primit o amendă de 4000 lei pentru cheltuieli judiciare. El a contestat decizia Tribunalului Constanța la Curtea de Apel Constanța, unde va fi așteptat la data de 6 februarie 2025.
Fals intelectual și favorizarea făptuitorului
De asemenea, Bacaim mai face parte dintr-un dosar, aflat încă în faza Camerei Preliminare,așteptând pronunțarea Curții de Apel Constanța după ce au contestat decizia Tribunalului de a începe judecata.
DNA Constanța îl acuză pe Cicu Laurențiu pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iar pe Bacaim Petrică de săvârşirea a infracțiunilor de fals intelectual și favorizarea făptuitorului.
Procurorii îl acuză pe Cicu Laurențiu Cristian de infracțiunea de fals în înscrisuri și favorizarea infractorului, după ce, la data de 3 mai 2021, acesta l-ar fi informat pe proprietarul navei maritime Alezzi despre iminența unui control efectuat de polițiști la navă ca urmare a unei sesizări privitoare la vânzarea de stupefiante pe yacht. Anchetatorii mai susțin faptul că fostul șef de la Frontieră ar fi fost interesat să-l îndatoreze pe proprietarul yachtului, într-o manieră care să-i permită să beneficieze ulterior de serviciile acestuia.
De asemenea, procurorii mai spun că în intervalul 2 mai 2022 – 2 august 2022, fostul comisar-șef, Petrică Bacaim, ar fi întocmit în fals un document clasificat, în cuprinsul căruia a atestat în mod nereal că la data de 17 iunie 2021 a reinstruit o persoană ca sursă umană de informații, indicându-i pe acesta și pe Cicu Laurențiu ca fiind prieteni. Potrivit DNA Constanța, documentul ar fi fals atât din punct de vedere al conținutului cât și al datei întocmirii. Ulterior, cu prilejul audierii ca martor, la data de 2 august 2022, Petrică Bacaim, mai spun procurorii, a invocat acest document pentru a susține apărările formulate de Cicu Laurențiu, încercând să convingă organele de urmărire penală că fostul șef de Frontieră și persoana respectivă ar fi buni prieteni și că foloasele primite de directorul Gărzii de Coastă ar fi avut ca premisă această relație de prietenie și nu promisiunea de a-l ajuta pe respectivul în rezolvarea unor probleme legate de yachtul Alezzi. Astfel, transmiterea unei informații nepublice ar fi putut fi, cumva, justificată. Prin întocmirea și invocarea acestui înscris, mai spune DNA,Bacaim a încercat să-l ajute pe Cicu să evite tragerea la răspundere penală, potrivit Rejust.
Uciderea din culpă
Și pentru că ghinionul nu-i era destul, Bacaim mai face parte dintr-un dosar, în care este acuzat pentru ucidere din culpă. Dosarul a primit undă verde pentru a se judeca de la magistrații Judecătoriei Fetești. Bacaim a contestat decizia judecătorilor, așadar, se așteaptă un termen pentru a se analiza contestația sa. Acest necaz vine în urma unui accident ce a avut loc în Ialomița, la data de 20 iunie 2022. Accidentul a avut loc între două autoturisme, una dintre ele fiind a Gărzii de Coastă în care se afla Petrică Bacaim. Șoferul celei de-a doua mașini, din păcate, a fost găsit în stop cardio-respirator, fiind resuscitat în zadar. Culpa ar fi fost comună, potrivit surselor.
Tot DNA Constanța, dar personaj principal Teodosie
Amintim că Arhiepiscopul Teodosie are rolul de inculpat într-un dosar instrumentat de DNA Constanța, numit și „Mană Cerească”. Dosarul se află, în prezent, la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Teodosie și consilierul său, Ilie Petre, au contestat decizia Curții de Apel Constanța de a începe judecata. Ședința ÎCCJ în care se vor analiza contestațiile va fi în data de 15 ianuarie 2025.
Despre „Mană Cerească”
Teodosie este acuzat, de procurorii DNA Constanța pentru cumpărare de influență, alături de consilierul său, Ilie Petre, care este acuzat pentru complicitate la cumpărare de influență. Ancheta a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care fostul preot, Petrică Leașcu, care a pretins că ar fi fost un om de afaceri și i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Fostul preot Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
VIDEO
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
Băi băieți ! Voi sunteți jurnaliștii de casa ai lui Bodean 😃😃😃 Reiese clar ce faceți dar din păcate pentru Bodean el chiar este infractor că a dat publicității date din ancheta cu cele două crime. Mai mult , Petrică Bacaim este un om deosebit pe lângă faptul că este polițist competent a făcut videoclipuri că voluntar pentru evenimente sportive cu copii. Sa va fie rușine că tot incercati să mânjiți cu noroi imaginea unor polițiști de la Frontiera care au constatat cele mai grele spete din Portul Constanta. Vapoare întregi cu deșeuri, mașini de sute de mii de euro bucata confiscate, container cu țigări de contrabandă, etc. Se pare că voi faceți jocul celor care au pierdut banii din afacerile ilicite stopate de acești polițiști. RUSINICA !