Miercuri, 8 ianuarie, Ghiță Alexandru Ionuț, autorul crimei din parcarea Vivo Mall, a fost adus la Tribunalul Constanța. Magistrații analizează prelungirea arestului preventiv sub imperiul căruia este principalul suspect.
UPDATE
Instanța a rămas în pronunțare pentru data de 9 ianuarie.
UPDATE
Suspectul, în fața magistraților, și-a recunoscut vinovăția și a adăugat faptul că regretă.
În arest, autorul crimei și-a schimbat înfățișarea, renunțând la barbă.
Decizia magistraților nu va fi definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Dosarul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța.
Ce spun anchetatorii
Prin ordonanţa din data de 24 iulie 2024 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul G.A.I., acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de omor și de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi care a fost reţinut pe timp de 24 de ore în cursul serii aceleiaşi zile.
Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că la data de 24 octombrie 2024, în jurul orei 12:00, în timp ce se aflau în parcarea exterioară a unui complex comercial de pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul Constanța, în cursul unui conflict spontan, fiind sub influența unor substanțe psihoactive, inculpatul a înjunghiat-o pe victima B.A. cu un cuțit, pe care îl purta asupra sa, în treimea superioară a membrului inferior stâng, zona mediană a coapsei, astfel încât i-a provocat o hemoragie masivă, care a dus la deces în scurt timp, chiar dacă personalul medical al ambulanței a încercat resuscitarea.
În cursul zilei curente procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru următoarele 30 de zile, propunere ce a fost trimisă spre soluţionare judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).