Miercuri, 8 ianuarie, la Tribunalul Constanța se judecă primul termen pentru Oniscu Andrei, studentul care ar fi vrut să își incendieze procesul la Universitatea Ovidius. Studentul s-a prezentat în fața magistraților.
Acesta este judecat pentru tentativă de omor și distrugere.
UPDATE
Alexandrescu Adrian, victima studentului, a declarat că nu are pretenții civile de niciun fel de la inculpat.
„A fost un examen practic pe 27 iunie 2024. Disciplina este Tehnici avansate de programare. Trebuia să dezvoltăm un program informatic. Am scris respectivul program pe care dânsul nu l-a verificat, doar s-a uitat la fereastra deschisă pe monitor. După care a spus că nu este corect… Dar a fost scurtă analiza. A spus pur și simplu că nu voi promova examenul de restanță. Nu am spus nimic. Am salutat și am ieșit din sală.”
a spus studentul în sala de judecată.
UPDATE- cronologia evenimentelor
Mai departe, Oniscu a relatat că lângă Universitatea Ovidius se află un magazin Profi, unde a intrat pentru a cumpăra o sticlă de alcool sanitar. După ce a achitat produsul cu cardul bancar, sticla de spirt a fost pusă în geanta sa de laptop. De acolo, inculpatul s-a îndreptat spre sala de cursuri de unde plecase anterior. Ușa era închisă, dar nu încuiată, așa că a intrat fără să spună nimic. În sală se afla doar profesorul Alexandrescu Adrian, iar între ei nu ar fi avut loc niciun schimb de cuvinte.
Fără să interacționeze cu profesorul, inculpatul ar fi scos sticla de alcool sanitar din geantă și, potrivit spuselor lui, a vărsat aproximativ jumătate din conținut pe podea, la o distanță de aproximativ trei metri de profesor. Potrivit declarației sale, lichidul a fost vărsat în apropierea lui, formând o baltă, dar nu a ajuns nici la pantofii săi, nici la profesor.
A aprins lichidul de pe podea cu o brichetă, declarând că era fumător și avea bricheta asupra sa. Flăcările au izbucnit imediat, dar, conform spuselor lui, nu au atins nici profesorul, nici alte persoane.
Profesorul l-a îmbrâncit spre ușa sălii, iar inculpatul a părăsit încăperea. Inculpatul a declarat că nu își amintește exact ce i-a spus profesorul în acel moment, dar susține că a fost jignit.
Studentul piroman: „Am ținut ușa să nu poată să iasă”
Partea vătămată, profesorul Alexandrescu Adrian, a intrat înapoi în sala de curs. În acel moment, inculpatul a ținut ușa clasei, împiedicând profesorul să iasă.
„După ce incendiul s-a stins, partea vătămată a intrat înapoi în sala de curs, moment în care am ținut ușa. Partea vătămată a încercat clanța de 2-3 ori și am ținut vreo 10-15 secunde, să nu poată să iasă. Apoi am ieșit din universitate cu totul. Am ținut ușa profesorului pentru ca m-a jignit, oarecum a fost altercație”
au fost declarațiile lui Oniscu
„Numai neadevăruri!”
Profesorul a spus că studentul a prezentat în fața instanței o versiune complet diferită de realitate. Profesorul a afirmat că toate cele relatate de inculpat sunt neadevăruri, insistând că întreaga mărturie oferită de acesta este contrară faptelor reale.
„A spus o serie de neadevăruri. Numai neadevăruri a spus.”
a spus profesorul Alexandrescu Adrian.
Ce a declarat profesorul în fața instanței, vedeți aici.
Ce spun anchetatorii
Prin ordonanţa din data de 27 iunie 2024 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul O.A., acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor şi care a fost reţinut pe timp de 24 de ore în cursul aceleiaşi zile.
Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că la data de 27 iunie 2024, în jurul orelor 1100, după ce nu a fost promovat la un examen tip restanţă al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Ovidius din Constanța, inculpatul a revenit în laboratorul în care se afla profesorul examinator, persoana vătămată A.A., ocazie cu care cu intenţie a stropit-o cu spirt medicinal dintr-un recipient de 0,5 litri şi i-a dat foc cu o brichetă, după care a blocat uşa sălii de curs pentru a o împiedica pe persoana vătămată să iasă din laborator. Datorită prezenţei de spirit a persoanei vătămate, care s-a ferit când a fost stropită şi a reuşit să stingă rapid flăcările de pe mâneca tricoului său şi de pe podea, aceasta nu a suferit arsuri pe corp în urma acţiunii de violenţă a inculpatului, astfel că nu a necesitat îngrijiri medicale.
Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut comiterea faptei reţinute în sarcina sa, însă a invocat că doar încercase să o sperie pe persoana vătămată şi să se răzbune pe aceasta din cauză că îi dăduse nota 4 la examen. Urmează ca inculpatul să fie supus unei expertize medico-legale psihiatrice, pentru a stabili dacă la data comiterii faptei a acţionat cu discernământ.
În cursul zilei curente procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru următoarele 30 de zile, propunere ce a fost trimisă spre soluţionare judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).