La data de 27 iunie 2024, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a dispus punerea sub acuzare a lui Oniscu Andrei pentru tentativă de omor, după un incident violent produs în cadrul Universității Ovidius. Inculpatul, nemulțumit de rezultatul unui examen de restanță, ar fi atacat profesorul examinator, stropindu-l cu spirt medicinal și dându-i foc. În sala de judecată, profesorul Alexandrescu Adrian a oferit propria versiune a evenimentelor.
Profesorul Alexandrescu Adrian a oferit instanței o descriere a evenimentelor din ziua incidentului, care a început cu un examen de restanță. Potrivit declarației sale, examenul a fost ultima șansă pentru studenți să recupereze punctajul necesar înainte de o altă examinare, organizată ulterior, cu o comisie din care el nu făcea parte. Profesorul a menționat că doar aproximativ 10 studenți, dintr-un total de 100 înscriși, s-au prezentat la această restanță, însă majoritatea nu erau pregătiți.
„Pur și simplu nu s-au pregătit deloc. Ei aveau încă o șansa la o altă examinare cu o comisie din care eu nu făceam parte. Nu era un capăt de țară. Nu am verificat programul pentru ca era programul meu. Important este să știi să reutilizezi. Este vorba despre dezvoltarea de aplicații, cum execuți acel program sau acea aplicație. Eu am făcut verificarea pe care am considerat-o necesară din punct de vedere didactic și i-am spus ca nu a promovat examenul.”
a spus Alexandrescu Adrian, profesorul.
În cadrul declarației, profesorul Alexandrescu Adrian a descris momentele tensionate petrecute în sala de curs după revenirea inculpatului. Potrivit acestuia, Oniscu s-a îndreptat spre catedră, profesorul a afirmat că inițial a crezut că inculpatul dorește să discute cu el sau să îi solicite să-l promoveze la examen.
„Spirtul s-a împrăștiat pe jos pentru că nu m-a nimerit, nu pentru că nu a vrut el”
„S-a îndreptat spre catedra. Eu stăteam pe scaun. Mă așteptam să discutăm, să mă roage să îl promovez. El s-a apropiat fără să zică nimic. Sticla de spirt nu era la vedere. Cred ca m-am ridicat de la catedrala, părându-mi-se ceva suspect. A venit spre mine, s-a apropiat cam la jumătate de metru. Între timp, a scos sticla de spirt, pe care o ținea cu mâna stângă și a aruncat spirt pe mine. Din fericire, doar o mică cantitate a ajuns pe mine, pe vestimentația mea. Pe umăr meu. O suprafață mică. Și pe lateralul bluzei. Iar restul, prin faptul că nu m-a nimerit, s-a împrăștiat pe jos pentru că nu m-a nimerit, nu pentru că nu a vrut el. Eu mai am încă bluza. Nu am spălat-o, se poate face o expertiză să se vadă dacă a fost foc acolo.”
a adăugat profesorul.
„De frică m-am încuiat înăuntru”
„Primul meu instinct a fost să ies să cer ajutor la cineva de pe hol, un profesor…. Nu am găsit pe nimeni. L-am sunat pe domnul decan, Nicola Aurelian, dar nu mi-a răspuns. Am revenit în sală să sting focul. Am reușit să îl sting surprinzător de ușor cu geanta de laptop. În timp ce încercam să sting focul, am vrut să ies, dar ușa era blocată de inculpat. Reușeam să împing puțin, el o ținea înapoi. De frică să nu revină inculpatul, m-am încuiat înăuntru.”
a mai spus profesorul.
„Nu sunt de acord să fiu testat poligraf”
Cu toate acestea, profesorul a relatat că nu acceptă testarea cu aparatul poligraf.
„Nu sunt de acord să fiu testat la aparatul poligraf”
au fost vorbele acestuia.
Replici acide în sala de judecată
La scurt timp, un schimb de replici a avut loc între profesor și avocatul inculpatului, după ce Alexandrescu a negat în repetate rânduri declarațiile făcute de el însuși în fața procurorului.
„Nu vreți să treceți dumneavoastră pe scaunul judecătorului?”
a spus avocatul lui Oniscu
„Puteți să vă retrageți. Din parte vătămată ajung inculpat, nu?”
a răspuns profesorul.
Citește și: