România a primit un termen limită din partea Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a restitui zeci de mii de hectare de păduri, pășuni și case naționalizate, în baza unor hotărâri definitive, informează stirileprotv.ro.
Dacă nu va respecta decizia, România va fi nevoită să plătească despăgubiri de aproape 70 de milioane de euro, majoritatea sumelor fiind destinate pădurilor din Maramureș, revendicate încă din anii 2000 de Composesoratul de la Borșa. Statul român are posibilitatea de a contesta hotărârea la Marea Cameră.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a impus României să restituie 17.000 de hectare de pădure Composesoratului de la Borșa. O treime din această suprafață a fost acordată anterior multimiliardarului Frank Timiș, însă instanțele au decis definitiv ca terenurile să revină urmașilor foștilor proprietari, care sunt peste 20.000 la număr.
Romsilva are termen de 12 luni pentru a restitui aceste păduri, pe care proprietarii intenționează să le administreze conform regulilor stricte, interzicând tăierile abuzive.
„Noi ducem această luptă de peste 24 de ani cu statul român, care nu respectă hotărârile definitive și irevocabile. Noi în România am câștigat la toate instanțele, trebuia să intrăm în posesie din 2005. Suntem în 2025, dați-vă seama câtă hărțuială, câtă umilință, câtă bătaie de joc”
a declarat Matei Mihali, președintele Composesoratului de la Borșa.
Conform unor surse din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, statul continuă să încerce obținerea revizuirii deciziilor definitive.
„Noi nu vrem milioanele de euro ale românilor, pentru că nu le plătesc acești guvernanți și acești oameni care ocupă funcțiile astea în statul român. Le plătește tot poporul român. Ori nouă ne trebuie cu orice preț, proprietatea moșilor și strămoșilor noștri. Nu-i după ei. Proprietatea e a noastră. Proprietatea este identificată în natură. Am făcut conform Curții Europene acele expertize de identificare a celor 17.000 de hectare. O parte sunt pe vechiul amplasament, o parte s-au înstrăinat și am făcut alt amplasament care conform hotărârii CEDO vom merge și ni le vom lua și vom fi puși în posesie”
a mai afirmat președintele Composesoratului de la Borșa.
Pe lângă restituirea pădurilor din Maramureș, de la Borșa, către urmașii foștilor proprietari, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a impus și alte obligații pentru statul român. În alte 20 de cazuri, România trebuie să returneze terenuri, pășuni și locuințe naționalizate.
Dacă aceste hotărâri nu sunt respectate, Ministerul Finanțelor va trebui să aloce fonduri considerabile din bugetul de stat. După ultima decizie a CEDO, compensațiile totale vor depăși 70 de milioane de euro.