Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că situația din regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, scena unei grave crize energetice după suspendarea de către Ucraina a tranzitului de gaze rusești prin teritoriul său, are drept cauză încercarea Moscovei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului de la Chișinău, relatează EFE.
Situația energetică actuală din (Republica) Moldova – inclusiv pe malul stâng al Nistrului – este o încercare clară a Rusiei de a manipula resursele energetice împotriva guvernului moldovean”, a declarat Zelenski într-un mesaj pe social media, după o discuție telefonică purtată în aceeași zi cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.
Sarcină importantă acum este de a ajuta (Republica) Moldova să depășească provocările energetice și să împiedice alimentarea tensiunilor sociale de către Moscova”, a subliniat el.
Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski, este pregătită să contribuie la menținerea stabilității și la crearea condițiilor pentru ca poporul moldovean să trăiască în pace, precum și să sprijine calea Chișinăului și a Kievului către aderarea la Uniunea Europeană.
Într-un comunicat emis miercuri seara de către președinția Republicii Moldova se menționează că discuția telefonică dintre Maia Sandu și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski s-a axat în special pe „situația umanitară din Transnistria, unde mii de oameni se confruntă cu lipsa căldurii, a curentului electric, iar – în unele cazuri – și a apei potabile, în condiții de frig și dificultăți economice”.
Cei doi lideri au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare și a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele, conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES.
Un alt subiect al discuției au fost securitatea regională și evoluțiile recente de pe frontul din Ucraina. Președinta Maia Sandu a reafirmat sprijinul Republicii Moldova pentru Ucraina, care își apără libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială, dar și pacea în Moldova.
La 28 decembrie, concernul de gaze rusesc Gazprom a notificat Moldovagaz – companie pe care o controlează – că nu va mai livra gaze naturale Republicii Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Concernul rus și-a argumentat decizia prin neachitarea unei pretinse datorii contractată de Moldovagaz de peste 700 de milioane de dolari pentru importurile de hidrocarburi, din care Chișinăul recunoaște doar 8,6 milioane de dolari, în urma rezultatelor unui audit internațional.
Autoritățile transnistrene, care pun criza pe seama guvernului moldovean, imputându-i că nu a soluționat litigiul cu consorțiul rus Gazprom, au refuzat până în prezent ajutorul propus de Chișinău.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
După oprirea livrărilor de gaze, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie în Transnistria au loc întreruperi zilnice de energie electrică, în contextul în care locuitorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. Între timp durata deconectărilor a fost extinsă, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local, relatează portalul NewsMaker.
Din cauza aprovizionării reduse, autoritățile separatiste au fost nevoite să suspende activitățile tuturor întreprinderilor, cu excepția industriei alimentare, la începutul anului.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, a acuzat miercuri Rusia că utilizează gazul ca ‘armă’ în ‘războiul său hibrid’ împotriva Republicii Moldova, față de care a exprimat ‘solidaritatea neclintită’ a UE.
Rusia ar putea livra gaze Republicii Moldova printr-o rută alternativă, prin coridorul transbalcanic care ocolește Ucraina, însă numeroși experți apreciază că agravarea crizei energetice atât în Transnistria, cât și în Republica Moldova – unde tarifele la energie au început să crească – se încadrează în scenariul Kremlinului cu scopul de a destabiliza situația politică înaintea alegerilor parlamentare din toamnă.
Comentatorul ucrainean Serghei Sidorenko, de la Evropeiska Pravda, nu exclude ca după acutizarea crizei pe ambele maluri ale Nistrului, Moscova să reia livrările de gaze la solicitarea vreunui lider politic prorus de la Chișinău pentru a favoriza partidele pro-Kremlin la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova, transmite agerpres.ro.