Criza energetică și umanitară din regiunea separatistă Transnistria este provocată de Federația Rusă cu scopul de a destabiliza situația politică din Republica Moldova, a afirmat, marți, într-o conferință de presă, liderul de la Chișinău, Maia Sandu.
Declarația a fost făcută la finalul unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova în cadrul căreia au fost discutate situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație.
Ca să fie foarte clar: scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este provocarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Federația Rusă, în ultimii ani, a întreprins mai multe încercări de destabilizare pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol, pentru ca acesta să fie mai cooperant în aceste acțiuni ale Kremlinului orientate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a reiterat că autoritățile moldovene nu au datorii către furnizorul de gaze din Federația Rusă.
Această criză energetică este provocată de decizia concernului Gazprom de a nu livra gaze naturale pe malul stâng, în pofida obligațiilor contractuale, contract semnat încă din 2021. Gazprom a decis, încă din 2022, în mod unilateral, să nu își onoreze angajamentele față de malul drept, reducând atunci substanțial livrările de gaze naturale și, de atunci, gazele naturale care au continuat să vină de la Gazprom au mers pe malul stâng. De la 1 ianuarie, așa cum cunoașteți cu toții, aceste gaze nu mai sunt furnizate pe malul stâng și această situație a generat o criză umanitară pe malul stâng. În secolul nostru avem oameni care nu au căldură, care nu au electricitate sau apă câteva ore pe zi. Este o situație extrem de complicată. Chișinăul nu împiedică tranzitul de gaze rusești pe teritoriul nostru. (…) Malul drept nu are datorii față de Gazprom, așa cum în mod fals insinuează partea rusă și încearcă să justifice această decizie de a nu furniza în continuare gaze pe malul stâng. Nu avem datorii, există un audit internațional care confirmă acest lucru”, a adăugat liderul moldovean.
Maia Sandu a precizat, de asemenea, că autoritățile moldovene au încercat un dialog cu liderii de la Tiraspol, însă orice ofertă făcută de Chișinău a fost refuzată.
Chișinăul s-a adresat Tiraspolului încă din luna noiembrie, pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții pentru această criză. Răspunsul Tiraspolului a fost negativ. Deci, în mod constant, s-au refuzat elaborarea acestor soluții și a fost refuzată oferta unui potențial ajutor umanitar – și nu doar din partea Chișinăului, și din partea partenerilor de dezvoltare. Trebuie să menționez că această ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului pentru malul stâng a fost condiționată de revizuirea Codului Vamal al Republicii Moldova și alte lucruri total irelevante pentru această situație. Guvernul s-a oferit să cumpere gaze pentru malul stâng. Împreună cu partenerii din Ucraina, am discutat posibilitatea livrării de cărbune pentru ca să se genereze energie electrică pentru malul stâng. Toate aceste oferte au rămas fără răspuns”, a mai spus Maia Sandu, transmite agerpres.ro.