Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus o cerere de convocare a Camerei Deputaților și Senatului în sesiune comună extraordinară, pentru suspendare lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României.
Conform articolului 95 din Constituție, suspendarea președintelui poate fi inițiată de o treime din parlamentari și trebuie aprobată de jumătate plus unul din totalul deputaților și senatorilor. După suspendare, se organizează un referendum pentru demitere, iar președintele rămâne în funcție până la finalizarea votului național.
Partidele extremiste, AUR, SOS şi POT ar putea aduna numarul necesar de semnături pentru a depune această solicitare, o treime din numărul senatorilor şi deputaţilor. 155 de semnături sunt necesare pentru depunerea solicitării, iar partidele extremiste au în total 162 de parlamentari.
Dacă va fi votată, solicitarea merge apoi la Curtea Constituţională, care trebuie să dea un aviz consultativ către Parlament. Pentru revocarea preşedintelui, este nevoie de votul a jumătate plus unu dintre senatori şi deputaţi, adică 233 de voturi.
Cu voturile USR s-ar ajunge la 221 de voturi si ar mai fi nevoie de doar 12 voturi care să vină de la partidele din Coaliţia de guvernare sau de la minorităţi. Dacă se adună cele 233 de voturi atunci legea spune că în 30 de zile ar trebui organizat un referendum la care oamenii să spună dacă sunt sau nu de acord cu suspendarea preşedintelui.
„Înalta Curte Constituțională a ales să insereze în textul deciziei sale împrejurarea că domnul Iohannis ar putea să continue să stea la Cotroceni nu este o chestiune legală. Nouă Constituția ne spune clar că domnia sa trebuia să își termine mandatul și interimatul să fie preluat de președintele Senatului României, respectiv de domnul Bolojan, pe o durată de trei luni de zile. Noi considerăm că în acest moment domnul Klaus Iohannis ocupă abuziv scaunul de la Cotroceni.”
a declarat Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR.
De asemenea, liderii AUR se mai laudă că sunt susținuți în acest demers și de POT.