Luna aceasta are loc un concurs la Facultatea de Teologie din Constanța pentru funcția de conducere. Au fost votați doi candidați, preoți, cunoscuți în mass-media.Este vorba despre părintele Valeriu Roman, care s-a făcut vizibil într-un mod deloc plăcut, printr-un incident destul de amuzant pentru ochii publicului, dar și arhimandritul Cosma Mitu, starețul de la Peștera Sfântului Apostol Andrei, fost vicar al Arhiepiscopiei Tomisului, dar și decan intermiar deja. Câștigătorul se va afla spre finalul lunii, după ce vor ține și proba scrisă. Până atunci, vă prezentăm istoricul celor doi candidați, cu bune și cu rele.
În procesul verbal al ședinței Consiliului Facultății de Teologie din 14 ianuarie 2025, se menționează avizarea a două candidaturi pentru funcția de decan: părintele Valeriu Roman și arhimandritul Cosma Mitu.
Au fost prezenți 17 membri ai Consiliului Facultății (12 cadre didactice și 5 studenți), reprezentând 77,27% din totalul de 22 de membri (16 cadre didactice și 6 studenți). Dintre aceștia, au fost exprimate și validate 17 voturi. 3 dintre buletinele de vot au fost nefolosite.Potrivit procesului verbal, Cosma Mitu și Valeriu Roman au același număr de voturi, 17 pentru și 1 împotrivă.
Cum jonglează Teodosie cu funcțiile preoților
Anul trecut, se zvonea în curtea Arhiepiscopiei Tomisului faptul că IPS Teodosie a făcut schimb de funcții pentru doi preoți importanți. Așadar, spun sursele noastre, IPS Teodosie l-a numit pe fostul decan, părintele Bogdan Moise, în locul fostului vicar al Arhiepiscopiei Tomisului, Cosma Mitu… și invers. Nu știm să vă spunem ce interse a avut în spate ierarhul atunci când a decis acest lucru. De asemenea, tot în ultimul an, l-a schimbat pe părintele Bogdan Moise și din funcția de paroh al bisericii Sfântul Antonie cel Mare, din cartierul Henri Coandă, Constanța.
Așadar, în prezent, Bogdan Moise deține funcția de părinte-vicar în instituție, pe înțelesul tuturor, pe locul II, ca influență, după Teodosie. Iar arhimandritul Cosma Mitu deține funcția de decan al Faculății de Teologie din Constanța, în mod interimar.
Cine este Valeriu Roman
Activitate și implicare în domeniul cultural
Valeriu Roman este consilier cultural-patrimoniu, la Arhiepiscopia Tomisului, unde profesează activități cultural muzicale și de patrimoniu cultural național. Acesta s-a născut la data de 16 mai 1964, are funcția de preot-profesor-doctor ( conferențiar universitar) la Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Teologie. De asemenea, este preot la parohia Adormirea Maicii Domnului din Constanța din anul 2013. Până atunci, a fost preot la biserica Sfântul Mina din Parcul Tăbăcărie.
Titlul de doctor l-a obținut în perioada 2006-2014, în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, potrivit datelor din CV-ul său. A avut multe activități frumoase în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, este implicat în tot ce se întâmplă cultural, în special în contextul concertelor „îngerești” ale Coralei Armonia.
„Mașina poliției”
Deși a luat parte la multe activități constructive și pozitive, s-a făcut cunoscut într-un moment de tragedie-comedie. În 2013, după ce a produs un accident, fiind la volan sub influența alcoolului, în fața jurnaliștilor a dat câteva declarații fără înțeles, nemaiputând să vorbească din cauza băuturii. Însă… cea mai amuzantă replică a fost răspunsul la întrebarea „de ce se află în mașina poliției?!”. Preotul a răspuns jurnalistei că se afla în mașina poliției „pentru că...așa vrea mașina poliției.”
În urma acelui accident, părintele Roman a fost condamnat, în primă instanță, la un an și opt luni închisoare cu suspendare.
Scuza lui Teodosie: limonada….
Situația ar fi fost uitată sau amintită doar într-un stil haios. Asta dacă nu ar fi intervenit înaltul ierarh al Arhiepiscopiei Tomisului, Teodosie, cu o apărare cam… micinoasă. Teodosie, după o perioadă de la incident, în cadrul unui eveniment a ieșit public și a precizat că toate cele întâmplate au fost doar de la „ o limonadă care avea ceva necurat în ea”. Nimic nu putea suna mai neadevărat. (dar ne-am obișnuit, cu timpul, cu minciunile unui înalt ierarh, după cum ne-a dovedit-o și ancheta Recorder, Mană Cerească, însă ne-am obișnuit și cu declarațiile lui publice pe care le face, toate spre răul propriu, fără a se consulta cu nimeni). De asemenea, nimic nu ar fi putut înrăutăți situația așa cum au făcut-o vorbele IPS Teodosie la acel moment.
Ar fi de adăugat faptul că, întrebat de jurnaliști dacă este preot, Valeriu Roman a răspuns jurnaliștilor: „sunt, dar degeaba sunt”. Un răspuns care dă de înțeles că, deși era sub influența alcool-ului, avea în subconștien o mustrare de conștiință.
CV Vasile Roman- document
Părintele Valeriu Roman are un istoric de activități și studii bogat. Toate acestea pot fi consultate în documentul de mai jos care cuprinde CV-ul său.
Cine este arhimandritul Cosma Mitu
Activitatea lui Cosma Mitu, numai ranguri înalte
Cosma Mitu, starețul de la Peștera Sfântului Andrei, din satul Ion Corvin, născut la 1 august 1967, deține rangul de arhimandrit. Pe înțelesul tuturor, arhimandritul reprezintă cea mai înaltă treaptă pe care o poate avea un monah/călugăr, înainte de a fi propus și a deveni episcop.
Zvonurile despre agresivitate și comportamentul violent al lui Cosma continuă încă să răsune în instituție. A fost acuzat în trecut de mai multe persoane pentru că ar fi bătut crunt un călugăr Calinic, până la moarte chiar. Însă, Arhiepiscopia Tomisului a ieșit, în urma acelor acuzații, cu mai multe documente din care ar fi reieșit că moartea călugărului ar fi fost din cauza băuturilor alcoolice.
Arhimandritul Cosma, pe numele său, Mitu Costel, deține funcția de decan-interimar al Facultății de Teologie din cadrul Universității Ovidius, Constanța. Din anul 2005, până anul trecut, a fost vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului. Mai exact, el a coordonat activitatea din cadrul tuturor departamentul instituției. În CV-ul său mai spune că ar mai fi avut și funcția de economist între anii 1995-1997.
De asemenea, deține titlul de doctor în Teologie.
Legături cu Tel-Aviv și așa-zise vrăijitoare, poreclite în mass-media
Potrivit surselor noastre, Cosma s-ar fi lăudat pe holurile instituției că ar fi fost coleg, în trecut, cu o așa-zisă vrăjitoare ( cunoscută în mass-media încă din anul 2008 cu această poreclă ) Aneta Badiu, fost consul la Tel Aviv, care, tot potrivit presei naționale și locale, ar avea influență asupra lui Teodosie.
Tocmai, în CV-ul lui Cosma, scrie că ar fi studiat la Universitatea din Tel-Aviv, disciplina dobândită acolo fiind gramatica limbii ebraice, în februarie 2009.
Venituri anuale
Potrivit ultimei declarații de avere, Cosma Mitu are venituri salariale din funcția de prodecan, 110763 RON / an; din funcția de vicar 121026 RON /an, iar din funcția de stareț 63327 RON/ an. Însă… chiar și cu asemenea venituri, declarația de avere este goală. Cosma nu deține nimic pe numele lui.
Deși unele zvonuri despre comportamentul violent circulă în mediul bisericesc, unele personaje din arhiepiscopie mai spun și că este un om al ordinii, bun pe administrație, strict și de cuvânt.
Declarație de avere Cosma Mitu
Declarația de avere poate fi consultată în documentul de mai jos:
CV Cosma Mitu
De asemenea, CV-ul lui Costel Mitu poate fi consultat mai jos
Rămâne de văzut, la finalul lunii ianuarie, cine va rămâne la conducere, cu adevărat, în cadrul Facultății de Teologie din cadrul Universității Ovidiu Constanța. Concursul va avea loc la datele de 27-28 ianuarie a.c. La datele de 28-29 ianuarie se vor depune contestațiile. La data de 31 ianuarie, ar trebui deja să se știe câștigătorul final. Vom reveni.
Relația lui Teodosie cu Universitatea Ovidius
Amintim că Teodosie a avut funcția de profesor titular la Universitatea Ovidius din Constanța până la pensionarea la vârsta de 65 de ani, atunci când conducerea Universității a decis să nu-i mai prelungească contractul de cadru didactic. Arhiepiscopul Teodosie este conducător de doctorate în cadrul Facultății de Teologie.
În prezent, Arhiepiscopul este în proces cu Universitatea Ovidius, cerându-le daune.Acesta cere daune de aproape 32.000 de euro de la Universitate din Constanța, care a refuzat să-i prelungească contractul de cadru didactic, după vârsta de pensionare și astfel, susține el, i-au fost afectate reputația și numele. Ierarhul a precizat că Universitatea ar fi putut încălca regulile pentru el, pentru că “nu ar fi destui profesori titulari”. Așadar, Teodosie solicită în instanță universității să-i plătească suma de 158.000 lei, bani care, spune el, i s-ar fi cuvenit între 2021-2022, dar și o reparare a prejudiciului moral suferit. Următorul termen este în luna februarie.