Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat, joi la Antena 3 CNN, motivul pentru care România plătește pe piața spot (piaţa pentru ziua următoare) cel mai mare preţ la energia electrică din Europa.
Piața spot din România, gestionată de OPCOM, este cuplată cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia, Austria, Polonia și Germania. Astfel, teoretic, nu ar trebui să existe diferențe foarte mari între piețele spot europene la preţurile de energie electrică.
Însă cu toate acestea, prețul energiei din România este în anumite zile mai mare decât din țările vestice.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat de ce se întâmplă acest lucru şi ce se va întâmpla după ce plafoanele vor expira.
„În primul rând, vreau să specific un lucru foarte important. Românii plătesc al cincilea cel mai mic preț la energie electrică și al patrulea cel mai mic preț la gaz, pentru că avem o schemă de plafonare compensare.
Pe piața spot (piața zilei următoare) e adevărat că sunt zile în care România are prețuri ridicate în raport cu celelalte state europene, de multe ori prețuri similare cu Bulgaria, Grecia, Polonia, Ungaria. Și sunt două cauze principale aici.
Prima este lipsa capacităților de producție. Acest mit că România este mare producător în energie a fost valabil acum 30 de ani, dar cert este că din 2009 până în 2022, în România s-au închis capacități de peste 7.000 de megawați, deci cât 10 reactoare de la Cernavodă și toate erau producție în bandă, cărbune sau gaz. E adevărat, grupuri mai vechi, costuri mai mari, dar le aveam.
Acum neinvestind de atâția ani de zile a venit și nota de plată, pentru că noi nu ne mai acoperim consumul. Și atunci ce facem? Importăm la intervale orare la care toate celelalte state din jur, în general, importă și atunci pe o cerere mare, deci un consum mare, și o ofertă mică, sigur că prețul este sus.
Noi am început să tratăm cauza acestei situații, nu doar un tratament, cum e schema de plafonare-compensare, pe care o să o mai avem probabil o perioadă să-i protejăm pe români, dar cauza este lipsa capacităților de producție.
Asta va însemna dublarea efectivă a producției României de energie electrică. Și la gaz, nu mai vorbesc se va întâmpla asta și chiar mai repede din 2027. Dar la energie electrică, peste 5-6 ani de zile, în România va fi într-o cu totul altă situație, în care nu noi vom depinde de alții și alții vor depinde de noi”
a spus ministrul Burduja.
Sebastian Burduja: „Guvernul va proteja românii care nu îşi pot plăti facturile la energie şi gaze”
Întrebat dacă s-ar putea ca şi schemele de compensare-plafonare să fie menținute pe o perioadă de 5-6 ani, el a subliniat că Guvernul va găsi soluţii pentru românii vulnerabili care vor întâmpina şi după expirarea plafonării dificultăți la plata facturilor.
„Probabil că nu putem să ținem această schemă pe o perioadă atât de lungă, dar cu siguranță Guvernul României, oricare va fi el, îi va proteja pe românii vulnerabili, cei care pur și simplu nu își permit plata facturilor, cei pentru care plata acestor facturi i-ar duce sub pragul de sărăcie. Acolo, Guvernul României cu siguranță îi va sprijini”
a mai spus el.
O altă cauză a preţurilor mari la energie, potrivit ministrului, este lipsa interconectiviţătii între statele membre, mai ales Austria și Slovacia, care nu au făcit demersuri în acest sens. Problema este însă discutată periodic în cadrul consiliului miniștrilor la nivel european, iar România alături de Grecia Şi Bulgaria au cerut Comisiei Europene un calendar clar de dezvoltare a acestor interconexiuni.
România, Bulgaria şi Grecia au cerut CE un calendar clar pentru a rezolva problemele de interconectivitate între statele membre
„În paralel, mai este o problemă și eu am ridicat în consiliu de miniștri la nivel european și cred că am fost primul: lipsa interconexiunilor. Deci, noi suntem într-o piață energetică europeană, dar ea nu este o piață unică.
De ce? Pentru că în zona Europei Centrale, zonă de tranzit pentru fluxurile de energie, nu s-au dezvoltat aceste interconexiuni. Gândiți-vă că Austria și Slovacia, două state membre ale Uniunii Europene și nu de azi, de ieri, nu sunt interconectate. Pur și simplu nu au dorit timp de mulți ani de zile.
Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci când Franța produce ieftin și în general produce mult mai ieftin decât noi, noi am avea un preț mai mic pe piața sport. Pentru că, în general, prețul pe piață europeană ar fi unul mult mai echilibrat între diferitele părți ale Europei. Sigur că o interconectare mai bună cu estul Europei s-ar putea să crească puțin prețul în Europa Centrală. Și aici poate fi explicația lipsei de motivație în dezvoltare acestor interconexiuni.
Dar România a apăsat pedala, Grecia și Bulgaria suntem în aceeași echipă și am reușit să aducem acest subiect pe agenda consiliului de miniștri ca subiect periodic, la fiecare întâlnire și o să insistăm până când toate statele mere își vă asuma un calendar clar de dezvoltare a acestor interconexiuni, deci linii care trec granițele şi atunci vom avea o piață funcțională la nivel european”
a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.