Guvernul a fost obligat să rectifice ordonanța de urgență ”trenuleț”, adoptată la finalul anului trecut, astfel încât angajații din agricultură și industria alimentară să poată beneficia de deducerea de 300 de lei la calculul impozitului și a contribuțiilor sociale obligatorii, conform documentelor analizate de Profit.ro.
Salariul minim în agricultură și industria alimentară a fost majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, nivel la care este stabilit să crească și salariul minim brut pe economie, potrivit unor modificări aduse ordonanței trenuleț chiar în ședința de guvern din 30 decembrie.
Prin aceeași ordonanță, s-a stabilit că nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/lună dacă nivelul brut al veniturilor salariale este egal cu ”nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului”.
De ce este important: Guvernul a stabilit anul trecut, prin hotărâre de Guvern, ca de la 1 ianuarie nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată să fie anul viitor 4.050 de lei, numai că pentru angajații din agricultură și din industria alimentară, salariile minime au fost stabilte prin ordonanță de urgență, iar ultima majorare chiar prin ordonanța ”trenuleț”.
Prin urmare, deducerea din baza impozabilă, în formularea inițială din ordonanța de urgență ”trenuleț”, nu s-ar fi aplicat și salariaților din agricultură și din industria alimentară.
Ca urmare, pe 8 ianuarie, Guvernul a solicitat Monitorului Oficial rectificarea ordonanței astfel încât formularea ”nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului” să fie înlocuită cu ”nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin act normativ”.
Consiliul Legislativ recomandase Guvernului, la data 31 decembrie 2024, după ce Executivul adoptase deja ordonanța și o retrimisese pentru un nou aviz de legalitate, ca sintagma ”prin hotărâre a Guvernului” să se înlocuiască cu sintagma ”prin act normativ”, dar ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului fără această corectură.
În cele din urmă, rectificarea a fost publicată în Monitorul Oficial la 10 ianuarie, astfel încât deducerea poate fi aplicată acum și angajaților din agricultură și industria alimentară, transmite protfit.ro.