Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat o vizită de lucru la Constanța, marți, 21 ianuarie, desfășurată pe parcursul unei zile pline de activități, finalizată cu o declarație de presă. La conferința de presă, alături de ministrul Mircea Fechet și delegația Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, au participat și Adrian Picoiu, prefectul județului Constanta, Răzvan Filipescu, vicepreședintele Consiliului Județean, Dan Ștefan Chiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Sorin Lucaci, director general la Administrația Națională a Apelor Române.
„Am avut mai multe activități aici, în județul Constanța. Cea mai importantă activitate, derulată cu colegii de la ABADL, a fost prelevarea de probe din apa Mării Negre după accidentul din data de 15 decembrie, din Strâmtoarea Kerci. În urma accidentului s-a înregistrat o poluare cu un produs petrolier foarte toxic. Motivul care mă îngrijorează este cel legat de declarațiile unor specialiști din Ucraina care nu exclud ca unda de poluare să ajungă până la Odessa. Dacă acest lucru se întâmplă putem lua în calcul și o poluare a litoralului românesc și bulgăresc. Există însă informații că ecosistemul Mării Negre a fost deja afectat, și anume delfini eșuați, păsări moarte și plaje afectate”
a spus Mircea Fechet.
VIDEO-Mircea Fechet
VIDEO-Mircea Fechet
Dincolo de modelările matematice, dincolo de hărțile satelitare prin programul Copernicus, monitorizarea parametrilor apei marii este foarte important. Din acest motiv, împreună cu colegii de la ABADL, astăzi am participat la o astfel de sesiune de prelevare de apă iar la finalul săptămânii vom avea, cel mai probabil, rezultatele analizelor de laborator. Peste câteva zile se va realiza o nouă prelevare de către colegii de la ABADL. Campania de determinare a calității apei Mării Negre o vom face pe tot parcursul anului la mai multe adâncimi. Vom derula în total 4 astfel de campanii. Tot astăzi am vizitat și institutul Grigore Antipa, în contextul posibilei unde de poluări ce ar putea afecta litoralul Mării Negre. Ne interesează acest lucru mai ales în contextul sezonului, și pentru siguranța turiștilor dar și pentru că vom avea ferme piscicole în mare”
a mai spus Mircea Fechet.
VIDEO-Mircea Fechet
Referitor la delimitarea proprietăților statului, Sorin Lucaci, directorul Apele Române, a spus:
O soluție pe care am găsit-o a fost accesarea din fonduri PNRR pentru cadastrul apelor. Aveam intabulate 6% din patrimoniu ceea ce era puțin. Am vrut să îmbunătățim situația. Este o preocupare a noastră. Termenul pentru finalizarea proiectului este sfârșitul lunii noiembrie 2025
a spus Sorin Lucaci.
VIDEO-Sorin Lucaci
Începând cu ora 8.00, Mircea Fechet s-a deplasat pe Nava Marina I a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral și au prelevat probe de apă din Marea Neagră, urmând ca mai apoi să se întâlnească cu reprezentanții Institutului Național „Grigore Antipa”. De asemenea, în cadrul vizitei la șantierul de înnisipare de la Costinești, ministrul a evaluat progresul lucrărilor de extindere a plajelor.