În prima zi a acestei săptămâni, salvatorii au gestionat peste 1.700 de situații de urgență în întreaga țară. Aceste intervenții au inclus stingerea incendiilor, acordarea asistenței medicale de urgență, răspuns la accidente rutiere grave și alte situații care au necesitat acțiuni imediate.
Echipajele de pompieri au intervenit pentru stingerea a 80 de incendii, în timp ce echipajele SMURD au răspuns la 1.449 de solicitări pentru asistență medicală de urgență. În plus, salvatorii au desfășurat 193 de misiuni pentru protecția comunităților, reușind să salveze 16 persoane aflate în situații critice. De asemenea, au intervenit în 6 cazuri pentru extragerea victimelor rămase blocate în vehicule avariate în urma accidentelor rutiere.
O intervenție relevantă este cea din cursul acestei dimineți a pompierilor argeșeni, care au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o clădire din orașul Ștefănești. Concomitent cu acțiunea de stingere, salvatorii au identificat o persoană intoxicată cu monoxid de carbon. Ulterior, colegii noștri au evaluat și acordat primul ajutor victimei, nefiind necesar transportul acesteia la spital.
Pe fondul temperaturilor tot mai scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării. De cele mai multe ori, incendiile sunt cauzate de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice, a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum.
Un alt pericol cu care ne putem confrunta în perioada sezonului rece este reprezentat de intoxicarea cu monoxid de carbon! Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături, sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum, poate conduce la degajarea de monoxid de carbon.
Degajarea în spaţii închise a monoxidului de carbon, un gaz foarte toxic, poate avea urmări foarte grave, întrucât în condiţii normale de temperatură, acesta nu are culoare, miros şi gust.
Totodată, acesta se amestecă uşor cu aerul, drept pentru care se răspândeşte foarte rapid în încăperea în care se produce.
În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, simptomele intoxicaţiei cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă la convulsii, comă şi chiar deces.
De asemenea, utilizarea intensă a aragazului pentru încălzirea locuinţei conduce la reducerea nivelului de oxigen și arderea incompletă a gazului, fiind degajat monoxid de carbon.
Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.
Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.
Neglijența sau ignorarea regulilor de siguranță și a măsurilor de prevenire pot provoca pagube materiale însemnate, iar în unele cazuri mai grave, cu pierderi de vieți omenești!
Pentru a înțelege mai bine cum să preveniți situațiile de urgență și să protejați siguranța familiei și a locuinței, accesați platforma fiipregatit.ro Această platformă națională oferă ghiduri, recomandări și materiale educative utile în diverse situații de urgență. Totodată, pentru o pregătire completă în fața situațiilor de urgență și pentru acces rapid la informații utile, descărcați aplicația pentru mobil DSU.”, transmit reprezentanții IGSU.