Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului de corupție în care primarul de la Agigea, Cristian Cîrjaliu, este acuzat de DNA Constanța pentru abuz în serviciu, de către Tribunalul Constanța. În urma acestui demers, judecătorul din cadrul Tribunalului Constanța a cerut să se ABȚINĂ privind soluționarea cauzei.
Magistrații Curții de Apel Constanța au dispus joi, 16 ianuarie, trimiterea dosarului în care primarul Agigea, Cristian Cîrjaliu, este acuzat de DNA Constanța pentru abuz în serviciu, la Tribunalul Constanța pentru rejudecare.
Astfel, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat, la data de 21 ianuarie, din nou, la secția Penală, dosarul în care primarul din Agigea este acuzat de corupție de către DNA Constanța. Primul termen apărut pe portal este la data de 22 ianuarie a.c., în care judecătorul a cerut abținerea privind soluționarea cauzei. Cererea sa a fost admisă.
Un nou termen va fi la data de 28 ianuarie 2025.
Context
Tribunalul Constanța i-a achitat în luna martie a anului trecut pe Cristian Cîrjaliu Maricel și Calust Ancuța, acuzați de către DNA Constanța de corupție. Magistrații au precizat în contextul achitării primarului de la Agigea că fapta nu ar fi prevăzută de legea penală. În schimb, instanța a lăsat nesoluționată acțiunea civilă. Cîrjaliu este acuzat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, iar Calust Ancuța, secretarul comunei Agigea, pentru complicitate la abuz în serviciu.
În urma deciziei Tribunalului, DNA Constanța, Cîrjaliu Cristian, dar și societatea care ar fi fost păgubită de primarul Agigea, SC Sarda Fish SRL, au contestat la Curtea de Apel.
Ce spun procurorii
CÎRJALIU CRISTIAN MARICEL, la data faptei și în prezent primar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
CALUST ANCUȚA, la data faptei și în prezent secretar al comunei Agigea, județul Constanța, pentru comiterea infracțiunii de complicitatea la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.
Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.
În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.
Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.
În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție,
au precizat procurorii DNA
Dosarul a fost instrumentat de fostul șef DNA, procurorul Andrei Bodean.