În mai multe zone din țară, inclusiv în Constanța, au început să apară ghioceii. Aceste flori, care apar de obicei, la finalul lunii februarie-începutul lunii martie, fiind cunoscute drept „vestitorii primăverii”, au înflorit în acest an încă din luna ianuarie, piețele din Constanța fiind pline de ghiocei. Reporterii SeaPress au luat legătura cu Adrian Bîlbă care a transmis faptul că apariția ghioceilor mai devreme, reprezintă ceva normal, biologul adăugând faptul că, dacă valorile termice din această perioadă se vor menține până în martie, vom avea parte de ghiocei și la începutul primăverii.
Vânzătoarele de flori spun că nu vor mai avea ce vinde în primăvară
Temperaturile neobișnuit de ridicate din această perioadă a anului au bulversat toată natura. În multe locuri din România au apărut deja ghioceii, piețele constănțene fiind pline de „vestitorii primăverii.” Fenomenul neobișnuit i-a speriat pe piețari, aceștia spunând că nu vor mai avea ce vinde de Ziua Îndrăgostiților, de 1 și 8 Martie.
Bîlbă: Vor fi ghiocei și în martie
Reporterii Sea Press au discutat cu biologul Adrian Bîlbă, care a transmis că este normal ca ghioceii să apară acum, temperaturile fiind crescute, adăugând și faptul că dacă vremea va rămâne așa, ghioceii vor putea fi culeși chiar și în martie.
Dacă e cald, ei apar. Și eu am văzut ghiocei în Pădurea Babadag, este plin. Normal, ei ar trebui să apară la finalul lunii februarie, începutul lunii martie, când se dezgheață. Însă, ce să vezi? Nu mai îngheață. Prin Tulcea, am mai văzut bălți înghețate, dar pământul nu este. Asta înseamnă că acești ghiocei, care au bulbi în pământ și când simt că a trecut anul, dacă e cald, încep să răsară. Vor fi ghiocei și în martie. Ghioceii sunt niște plante adaptate la cele mai scăzute temperaturi dintre plantele din pădurile noastre. Dacă până în aprilie vor fi temperaturi de acest gen, până în aprilie vom avea ghiocei, pentru că din același bulb ei tot ies.”, a transmis Adrian Bîlbă.
„Schimbările climatice nu ar trebui să ne îngrijoreze”
În continuare, Adrian Bîlbă a ținut să precizeze faptul că schimbările climatice nu trebuie să ne îngrijoreze, marea majoritate a vietăților se simt mai bine atunci când iarna este mai blândă.
Biologii au obiceiul să spună că sunt îngrijorați de schimbările climatice și de creșterea temperaturii globale. Eu nu aș spune acest lucru. Sunt modificări climatice, convin multora, convin activităților economice, încălzirea este mult mai costisitoare decât răcirea. Sunt doar niște mutări, niște specii adaptate la frig care sunt dezorientate, cum sunt și ghioceii. Dar mare majoritate a vietăților, fie din lumea vegetală sau animală, se simt mai bine pe temperaturi mai ridicate pe timpul iernii. Este adevărat, nu mai apare un moment de reset, ci apare continuitatea, ceea ce este din punct de vedere al patologiei o problemă. Scrumbia deja migrează spre reproducere, înseamnă că poate face două reproduceri pe an. Rău este că vom avea schimbări bruște climatice: perioadă de caniculă, secetă pe timpul verii. Anotimpul rece, de iarnă, este acum anotimpul rece și umed, ca în zonele subtropicale. Din acest motiv, marea majoritate a vietăților sunt avantajate. Păsările care migrează în general sunt avantajate. Migrația este un stres. Sunt sute de pelicani creți care au rămas în Deltă. La început au fost 2-3 care au rămas și acum sunt cu sutele. Nu mai pleacă în Egipt, nu mai sunt lacuri, nu mai sunt habitate, sunt distruse. Acolo s-a dezvoltat turismul și nu îi interesează protecția mediului, așa cum e în Europa.”, a conchis biologul Adrian Bîlbă.
VIDEO:
Ce preț au
În prezent, în piețele din Constanța, ghioceii se vând cu 5 lei legătura.
Povestea ghiocelului
Când Dumnezeu a făcut toate câte sunt pe pământ, fiecare creație a Sa a beneficiat de culoare. Deoarece zăpada este pretutindeni, a lăsat-o să-şi caute singură culoarea. Prima dată s-a rugat de iarbă să-i dea din verdele ei frumos, însă a fost refuzată. Apoi a luat la rând toate florile pământului, cerând un strop de culoare, de la trandafirul roşu, de la viorea, râvnind chiar la galbenul florii-soarelui, dar niciuna nu a vrut.
Tristă şi amărâtă, zăpada şi-a povestit necazul ghiocelului. Înduioşat de soarta zăpezii, acesta i-a spus că va împărţi bucuros cu ea albul său dacă va dori. Omătul a primit cu bucurie darul ghiocelului. De atunci, zăpada poartă veşmântul alb şi, drept recunoştinţă, îl lasă să-şi facă apariţia primăvara din mantia sa friguroasă.