Vlad Oprea a ajuns, vineri, la prânz, la sediul Poliției Sinaia ca să dea cu subsemnatul, după ce a fost pus sub control judiciar și trebuie să plătească până luni o cauțiune de 600.000 de lei. La ieșire, primarul din Sinaia a declarat că în spatele acuzelor care i se aduc este „un grup de interese care vrea să pună mâna pe Sinaia”.
Am interdicție de a discuta cu unele persoane, pe unele nici măcar nu le cunosc și sunt supus măsurii controlului judiciar, adica nu am voie să intru în sediul primăriei, să imi exercit mandatul de primar. Este clar că în spatele acestor acțiuni e același grup de interese care vrea să pună mâna pe Sinaia și e clar că nu am niciun fel de legătura cu cei care au păcălit zeci de români să cumpere apartamente de câte 2 sau 3 ori, ceea ce e iar un lucru de neacceptat”, a declarat Vlad Oprea.
El a făcut referie, fără a rosti nume, la denunțul făcut de Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, care l-a acuzat că a primit mită 238.000 de euro pentru emiterea avizelor necesare construirii unui hotel în stațiunea prahoveană.
Edilul din Sinaia a negat că a luat șpagă: „N-am avut nicio treabă cu așa ceva. E exclus!”
Vlad Oprea a mai spus că va contesta acuzațiile. „Voi depune cauțiunea în termenul stabilit de lege și, evident, atât timp cât pot contesta lucrurile, voi face asta”, a declarat primarul.
Ce acuzații îi sunt aduse lui Vlad Oprea
Primarul liberal Sinaia, Vlad Oprea, a fost pus sub control judiciar, joi, și are de plătit o cauțiune de 600.000 de lei până luni. În caz contrar, procurorii vor cere arestarea lui preventivă.
Vlad Oprea a părăsit joi seară, după ora ora 21,00, sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a face declaraţii. Oprea a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, într-un dosar în care este suspectat de mai multe fapte de corupţie, zeci de percheziţii fiind efectuate în această speţă, inclusiv la sediile unor instituţii publice.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Oprea este urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, fals în declaraţiile de avere, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, executarea fără autorizaţie legală ori cu nerespectarea prevederilor autorizaţiilor emise a lucrărilor de construire sau de desfiinţare a unor imobile situate în oraşul Sinaia.
În iulie 2021, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar al oraşului Sinaia ar fi pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale şi ar fi primit indirect, în două tranşe, la datele de 22.12.2021 şi 01.02.2022, suma totală de 238.000 euro, prin interpunerea în tranzacţie a altor firme din grup şi a societăţii comerciale administrate de mama suspectului, pentru a facilita obţinerea de către reprezentantul societăţii comerciale a aprobării PUZ-ului necesar pentru construire hotel/aparthotel în oraşul Sinaia, emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, precum şi a celorlalte avize necesare realizării investiţiei”, se arată în comunicat.
Surse judiciare au menţionat anterior că edilul ar fi pretins de la Vladimir Ciorbă şi ar fi primit, indirect, de la reprezentanţii firmei SC Nordis Best Construct mită în valoare de aproape 240.000 euro pentru a facilita obţinerea documentaţiei necesare construirii în oraş a unui hotel/aparthotel. O parte din suma de 238.000 euro, încasată de societatea mamei suspectului, ar fi fost folosită pentru achiziţionarea de către acesta a unei staţii de betoane din Turcia, în valoare de 133.800 euro, spun anchetatorii.
De asemenea, conform procurorilor, din cercetările efectuate în cauză, s-a stabilit că primarul oraşului Sinaia ar fi implicat şi în administrarea de facto a acestei societăţi comerciale la care este asociat mama sa, iar administrator este sora suspectului, luând decizii legate de patrimoniul acesteia şi dispunând efectuarea de plăţi din conturile firmei, precum şi efectuarea de achiziţii şi de vânzări.
Pe de altă parte, veniturile obţinute din activităţile de furnizare betoane de societatea mamei suspectului către diferiţi parteneri comerciali şi veniturile obţinute din vânzarea staţiei de betoane ar fi fost utilizate inclusiv pentru construirea, amenajarea şi mobilarea unei vile situate în Sinaia, imobil deţinut în fapt de primarul oraşului Sinaia, însă pe numele societăţii„, precizează DNA.
Totodată, suspectul Vlad Oprea ar fi permis, în perioada iulie 2019 – ianuarie 2024, în calitate de primar al oraşului Sinaia, desfăşurarea activităţii neautorizate de prestare a serviciilor de alimentaţie publică pentru un restaurant din Sinaia, cu încălcarea dispoziţiilor O.G. 99/2000, în scopul obţinerii de către societatea mamei suspectului de foloase necuvenite, constând în preţul chiriei şi al utilităţilor în baza contractului de chirie încheiat între această societate şi o altă societate, arată comunicatul citat.
Societatea administrată de mama suspectului a deţinut, până în septembrie 2023, o staţie de betoane în oraşul Sinaia şi deţine, în prezent, o pensiune situată în Sinaia şi un restaurant vizavi de pensiune, care a fost închiriat iniţial unei firme din Sinaia. Societatea comercială care a închiriat locaţia respectivă şi-a desfăşurat activitatea principală de ‘restaurant’ fără a avea autorizaţie de funcţionare, primarul Oprea Vlad cunoscând această situaţie şi acceptând ca societatea mamei sale să încaseze preţul chiriei şi al utilităţilor de la această firmă.
În cursul anului 2024, suspectul Oprea Vlad ar fi facilitat închirierea pensiunii şi restaurantului către o altă societate, în scopul obţinerii de profit„, explică anchetatorii.
Potrivit acestora, în perioada 2022-2023, Vlad Oprea ar fi ascuns şi ar fi disimulat adevărata provenienţă, circulaţie sau proprietate a bunurilor ori a drepturilor asupra sumelor de bani încasate de un apropiat al său prin firmele pe care le administra, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni de corupţie, sume de bani ce ar fi fost utilizate pentru achiziţionarea, restaurarea, reabilitarea şi amenajarea castelului Lapouble din Orthez, Franţa, în hotel şi pensiune şi a hambarului în restaurant.
Pe de altă parte, procurorii DNA arată că primarul din Sinaia ar fi făcut fals în declaraţiile de avere, menţionând în cuprinsul acestora aspecte necorespunzătoare adevărului, cum ar fi:
a) aspecte privind achiziţionarea de la o persoană fizică în anul 2022 a unui imobil - teren situat în Sinaia;
b) aspecte privind "dividendele repartizate" de la societatea la care este asociat cu 37,50%, în anii fiscali 2019, 2021, 2022, 2023;
c) aspecte privind cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă, de la persoane fizice şi juridice pentru achiziţionarea unui teren din Sinaia, precum şi pentru construirea casei de locuit pe acest teren, în perioada 2021-2024, dar şi pentru edificarea construcţiei casă de vacanţă din Sinaia, judeţul Prahova;
d) aspecte privind dobândirea sumei de 100.000 lei primită de la mama acestuia, în contul bancar personal, în anul 2022.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, transmite digi24.ro.