Preşedinţii României şi Ucrainei semnează azi un acord de securitate, cu ocazia summitului NATO de la Washington. Anunțul a fost făcut miercuri chiar de președinte, în cursul conferinței de presă susținute la Washington. Klaus Iohannis a pledat pentru intensificarea sprijinului acordat Kievului în războiul cu Rusia şi a susţinut confirmarea traseului transatlantic ireversibil al Ucrainei, un angajament al aliaţilor trecut, de altfel, în declaraţia finală a summitului.
Important, de asemenea, vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineață, Acordul de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, în implementarea Declarației G7 adoptate în marja Summitului NATO de anul trecut. Astfel ne alăturăm celorlalți aliați și parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina.
Totodată, vom agrea la nivel aliat un sprijin sporit pentru alți parteneri vulnerabili afectați de război și de comportamentul agresiv al Rusiei, iar pentru noi evident, importanța cea mai mare în acest context o acordăm Republicii Moldova. Și după cum o să vedeți în Declarația finală, Republica Moldova este reflectată adecvat în Declarație. Aceasta trebuie sprijinită să contracareze atacurile permanente hibride din partea Rusiei.
Consolidarea securității Ucrainei și a Republicii Moldova înseamnă, până la urmă, sporirea propriei noastre securități și a securității întregului spațiu euroatlantic.
a declarat președintele
NATO a mai decis continuarea procesului de integrare a armatei ucrainene şi un sprijin de 40 de miliarde de euro pentru anul următor.
Dar mai ales s-a anunţat că este în curs transferul de avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Olanda, îndelung solicitate de Kiev. De asemenea, Ucraina va primi cinci noi sisteme de apărare Patriot donate de Statele Unite, Germania, Italia, Olanda şi România. Preşedintele Iohannis a declarat că sunt negocieri în curs pentru înlocuirea sistemului donat Ucrainei.
Conținut Digi24.