Un obiect metalic a fost adus de valuri pe malul Mării Negre, între stațiunile Venus și Saturn, în data de 22 august.
UPDATE
Echipa pirotehnică s-a deplasat pe o plajă din stațiunea Venus, acolo unde a fost găsit un booster de rachetă care a fost ridicat și transportat în vederea depozitării.
Context
Oamenii au chemat autoritățile, iar Jandarmii au evacuat zona. Din primele date se pare că e vorba de un obiect metalic, pe care ar exista un text în limba rusă.
Autoritățile urmează să stabiească exact despre ce obiect este vorba. Nu este exclus să fie vorba despre o mină. Nu ar fi primul caz de acest fel.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Forţele Navale ale României, Bulgariei și Turciei au reperat şi distrus mai multe mine care pluteau în derivă pe Marea Neagră.
Misiunea comună constituită de Bulgaria, România şi Turcia pentru curăţarea Mării Negre de mine şi asigurarea astfel a siguranţei transportului maritim, inclusiv pentru navele care transportă cereale ucrainene, a început la 1 iulie 2024 cu o ceremonie la Istanbul, relatează agenţia EFE.
„Acest grup operativ nu doar va combate ameninţarea minelor, dar de asemenea va consolida prietenia şi cooperarea dintre ţările noastre„, a declarat comandantul Marinei Turce, amiralul Ercument Tatlioglu, în cadrul unei ceremonii cu înalţi oficiali ai forţelor navale bulgare şi române.
Memorandumul de Înţelegere româno-bulgaro-turc privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea a fost semnat pe 11 ianuarie la Istanbul.
Această operaţiune are ca scop detectarea şi neutralizarea minelor care plutesc în derivă pe Marea Neagră şi pun în pericol traficul maritim.
Viceamiralul român Mihai Panait a asigurat că această iniţiativă a celor trei ţări aliate în cadrul NATO este crucială pentru combaterea ameninţării în creştere a minelor maritime şi garantarea trecerii în siguranţă a navelor.
La rândul său, contraamiralul bulgar Kiril Iordanov Mihailov a declarat că misiunea va permite dezvoltarea normală a transportului în zonă.
Cele trei ţări vor contribui fiecare la această iniţiativă cu o navă de deminare şi cu o navă de comandă şi control, care vor naviga pentru cel puţin două perioade de 15 zile, potrivit Știripesurse