Un baraj din sud-vestul Poloniei a cedat sâmbătă seară în urma precipitaţiilor abundente, în timp ce echipele de intervenţie poloneze, dar şi din ţări precum Republica Cehă şi Austria, continuă să se confrunte cu inundaţii grave provocate de cantităţile istorice de precipitaţii din ultimele zile.
Oraşul polonez Bystrzyca Klodzka din Silezia Inferioară a anunţat că apa din zona barajului Miedzygorze a depăşit malurile acestuia, în pofida eforturilor de prevenire a revărsării. Autoritatea regională pentru managementul apelor din Wroclaw a declarat situaţia critică, iar mai multe sate din zonele joase au fost evacuate.
Barajul, construit la începutul secolului XX în Valea Klodzko, la graniţa dintre Polonia şi Republica Cehă, are o înălţime de 29 de metri. Rezervorul său pentru controlul inundaţiilor poate reţine aproape un milion de metri cubi de de apă.
Sud-vestul Poloniei este afectat de ploi istorice
Începând de vineri dimineaţă, în sud-vestul Poloniei a plouat mai mult decât în timpul inundaţiilor istorice din 1997, iar cotele de alertă au fost depăşite la 47 de staţii de monitorizare.
Transportul public din Cracovia a fost perturbat după ce mai multe pasaje subterane din centru au fost inundate, iar tramvaiele şi autobuzele au fost deviate temporar.
În Jarnoltowek, lângă Mikulovice, meteorologii au înregistrat cantiăţi de precipitaţii de 161,5 milimetri. Primarul a ordonat evacuarea satului şi a altor două comunităţi de-a lungul râului Zloty Polok.
Aproximativ 400 de locuitori ai satului Glucholazy din apropiere au trebuit, de asemenea, evacuaţi.
Ministrul de Interne, Tomasz Simoniak, s-a deplasat în zonă, postând pe reţeaua socială X imagini cu operaţiunile de salvare. Aproximativ 100 de pompieri şi 60 de poliţişti au fost desfăşuraţi la faţa locului. O parte dintre locuitorii satului Morow au trebuit, de asemenea, evacuaţi după ieşirea din matcă a râului Mora.
În cursul serii, premierul Donald Tusk a făcut apel la populaţie să se pună la adăpost, în zone sigure şi în timp util.
Peste 40 de municipalități, declarate zone de dezastru în Austria
În Austria, 42 de municipalităţi au fost declarate zone de dezastru, nivelul apelor din zonele inundate continuând să crească. Situaţia este critică în special de-a lungul râurilor Kamp şi Kremps, care se varsă în Dunăre.
Stephan Pernkopf, viceguvernator al Austriei Inferioare, a declarat că sistemele de apărare împotriva inundaţiilor din regiune – consolidate după inundaţiile grave din 2002 – au fost proiectate să reziste la inundaţii care se produc statistic o dată la 100 de ani.
Cu toate acestea, în condiţiile în care ploile abundente vor continua, conform prognozelor, meteorologii au avertizat că situaţia s-ar putea înrăutăţi.
Potrivit meteorologilor, Dunărea ar putea atinge niveluri atinse o dată la 30 de ani în regiunile Weinviertel şi Mostviertel din Austria.
În Cehia a fost emis cel mai ridicat nivel de alertă de inundații
Ploile abundente din Republica Cehă au condus la creşterea nivelului râului Elba, serviciul de meteorologie ceh raportând până la 170 de milimetri de precipitaţii în cele mai afectate regiuni în ultimele 24 de ore.
Autorităţile au emis cel mai ridicat nivel de alertă de inundaţii pentru aproximativ 35 de localităţi, a relatat agenţia cehă de presă CTK.
Peste 60.000 de gospodării au rămas fără electricitate, a precizat CTK citând furnizorii de energie.
Regiunea administrativă de nord-vest Usti nad Labem, la graniţa cu Germania este cea mai afectată, peste 20.000 de gospodării fiind afectate temporar de pene de curent din cauza copacilor căzuţi pe liniile de înaltă tensiune în urma vântului puternic.
În Praga, pregătirile pentru inundaţiile aşteptate pe Vltava erau în plină desfăşurare, barierele de protecţie fiind ridicate de-a lungul malurilor acestui râu. Traficul maritim a fost suspendat.
Un spital din Brno a evacuat 180 de pacienţi către alte unităţi sanitare, a declarat conducerea instituţiei. Serviciile de ambulanţă şi brigada de pompieri au ajutat la transportul pacienţilor, în contextul în care râul Svratka a continuat să crească, iar apa a pătruns în subsolul unde se află sursa de alimentare cu energie electrică a spitalului.
Între timp, primarul staţiunii Spindleruv Mlyn din Munţii Karkonoszea a recomandat tuturor turiştilor să părăsească aşezarea în condiţiile în care râul Elba risca să iasă din matcă, ceea ce ar conduce la inundarea drumului de acces.
Autorităţile au declarat situaţie de urgenţă în regiunea estică Moravia-Silezia, iar la Praga se preconizează un debit de 800 de metri cubi de apă pe secundă în cursul zilei de duminică.
Potrivit estimărilor, nivelul apelor cursurilor de apă din Republica Cehă ar urma să crească în continuare în cursul weekendului, au avertizat meteorologii, vârful fiind aşteptat la Praga duminică dimineaţă.
În Germania, mai multe regiuni din estul şi sudul ţării au fost, de asemenea, afectate de precipitaţii abundente, iar Serviciul german de meteorologie a indicat că intemperiile vor continua, scrie Digi24.