Mai mulți politicieni au ieșit public și critică decizia CCR privind candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale. Majoritatea oamenilor politici spun că această decizie îl avantajează pe Marcel Ciolacu. De asemenea, ei spun că orice cetățean român are dreptul de a candida.
Reacția Elenei Lasconi
Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida.
Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică.
De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative.
Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor, a postat Elena Lasconi pe pagina sa de Facebook.
Reacția lui George Simion, președintele AUR
Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept. Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent, a postat Simion pe contul său de Facebook.
Mă aștept ca mâine sau zilele următoare și noi să pățim același lucru. Sistemul lui Werner vrea “stabilitate” cu orice preț. Să fiți conectați&alături, a mai adăugat el, în comentarii, la propria postare.
Reacția lui Florin Roman
Eliminarea Dianei Sosoaca din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD.
Este știut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, intre Iliescu și Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în fața electoratului de dreapta.
Nu mi-a fost niciodată simpatică, doamna Sosoaca, nici acum, dar aici e clar ca PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei, pentru a-i face culoar lui Simion, blatistul de casă al PSD. De altfel, pe culoarele politicii, pesediștii vorbeau încă de săptămâna trecută despre eliminarea Dianei Sosoaca, din cursa pentru Cotroceni.
In aceste condiții, mobilizarea votanților de dreapta, în jurul celui mai puternic partid de dreapta, PNL, devine esențială, în confruntarea din decembrie cu PSD, a postat Florin Roman pe contul de Facebook.
Reacția lui Traian Băsescu
Nu comentez. Dacă e decizia Curții Constituționale, ce să-i mai faci? Dacă e o decizie a Curții Constituționale….salut, a declarat Traian Băsescu pentru Gândul
Reacția lui Stelian Ion, președintele USR Constanța
Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele pentru care au luat această decizie.
Respingem cu toții opiniile extremiste, pro-ruse și antioccidentale ale Dianei Șoșoacă, dar sunt acestea motive constituționale de a-i interzice să candideze? Dacă CCR i-a luat dreptul să candideze pentru opiniile extremiste, nu ar trebui să îi interzică și lui George Simion candidatura?
Nu suntem cumva în fața unui atac periculos la adresa democrației?
Într-o astfel de situație discutăm despre principii și drepturi democratice, precum dreptul de a fi ales, nu despre o persoană anume.
Există câteva condiții legale pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a putea candida și doar încălcarea acestora poate duce la interzicerea unei candidaturi.
Riscul ca decizia CCR să fie văzută ca un amestec politic pentru înlăturarea unui candidat de pe culoarul extremist pentru a-i face loc altui candidat extremist este real.
Știm cu toții că lui Ciolacu i-ar conveni un tur doi cu auristul Simion, dar pentru a ajunge în acest scenariu trebuie să obțină voturi în mod democratic, nu să fie puși în arenă prin interpretări ale Constituției.
Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR, pentru că suntem în punctul în care democrația noastră se duce de râpă din cauza interferențelor politice și a modului în care unii judecători CCR au rămas legați de partidele din care au făcut parte sau de politicienii care i-au propus, a postat Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.