Nordis, grupul de top în domeniul imobiliarelor de lux, care a intrat recent în insolvență conform deciziei Tribunalului București, s-a asociat cu persoane influente pentru a-și continua afacerile. Pe lângă asta, a beneficiat și de sprijinul autorităților locale, care au permis dezvoltatorilor să ridice complexul rezidențial în buza mării.
În Mamaia Nord se construiește, în ultimii ani, ca într-un furnicar, chiar sub ochii administrației locale din orașul Năvodari. Zeci de autorizații de construire au fost emise de Primăria Năvodari în ultimii ani și poartă semnătura edilului Florin Chelaru (PSD), dar și a arhitectului-șef Georgiana Cotigi și a secretarului Viorica Tîrșoagă.
Sponsorizări pentru administrația Chițac
În vara anului 2021, municipiul vecin, Constanța, ‘cârmuit’ de amiralul Vergil Chițac (PNL), anunța startul lucrărilor unui proiect prin care constănțenii puteau face fitness în aer liber, chiar pe plaja Modern. Proiectul, în valoare de 250.000 lei, urma să fie realizat în baza unui contract de sponsorizare încheiat între Primăria Constanța și tocmai Nordis Management SRL.
În zona Constanța-Mamaia Nord-Năvodari este deja cunoscut faptul că rechinii imobiliari se folosesc de o ‘schemă’ care permite supraetajarea imobilelor, după obținerea unei autorizații de construire. Investitorii imobiliari, prin elaborarea de PUZ-uri, pot beneficia de „derogări de la reglementările urbanistice”. De asemenea, un articol din Legea 50/1991 (Legea construcțiilor) permite lucrări de supraetajare a construcțiilor cu încă un etaj, o singură dată, în suprafață de maximum 20% din suprafața construită.
Orașul Năvodari se află, încă în procedura de elaborare un nou Plan Urbanistic General (PUG). Acesta va fi gata cel mai devreme 2026, astfel că Mamaia Sat, Mamaia Nord și restul orașului se „dezvoltă” în baza unui PUG ce datează, o parte, din 1994 și, altă parte, din 2004. ‘Deși acest PUG a expirat demult, primarul Florin Chelaru (PSD) are grijă, cu complicitatea majorității din Consiliul Local, să-l tot prelungească pe perioade determinate de timp’, scrie presa locală. De acest PUG vechi de 30 de ani beneficiază rechinii imobiliari care construiesc atât pe malul mării, cât și pe malul lacului Siutghiol ce vor și cum vor, nederanjați de autoritățile locale sau centrale.
Legăturile Nordis cu vârful politicii mioritice
Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei despre care se spune că ar fi implicată în schema politico-imobiliară, este căsătorit cu Laura Vicol, unul dintre cei mai influenți parlamentari PSD. Deputata Vicol a condus Comisia Juridică din Camera Deputaților, care are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament, de unde a demisionat chiar marți, 8 octombrie, în urma scandalurilor care s-au iscat în urma apariției materialului Recorder privind grupul Nordis.
Laura Vicol a fost avocatul Alinei Bica, fostă șefă a DIICOT, și a lui Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare. De altfel, soții Dragomir au fost nașii de cununie religioasă ai Laurei și Vladimir Ciorbă, în 2017. Vladimir Răzvan Ciorbă este trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat în dosarul 18266/3/2015. Dosarul este amânat în prezent pentru 22 octombrie.
De precizat că el a mai fost cercetat de DNA și în dosarul în care a fost inculpat cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, Sebastian Ghiță, Mircea Cosma și Vlad Cosma. Ciorbă și Herțanu, reținuți la un moment dat în acest dosar, au fost acuzați atunci, în 2015, de constituirea unui grup infracțional organizat, în scopul devalizării societății SC Hidro Prahova SA, printr-un contract din fonduri europene de reabilitare și extindere a sistemului de canalizare din localitatea Comarnic. Conform procurorilor, firma lui Ciorbă ar fi obținut acest contract la presiunea celebrului Sebastian Ghiță, patronul grupului Asesoft și prieten la cataramă cu Victor Ponta. Acesta din urmă era la acel moment premier și lider al PSD.
Cifre de afaceri amețitoare
Din datele financiare ale firmei Nordis Management SRL, putem să vedem că banii au venit în valuri. Nu de orice fel, ci adevărate tsunami-uri! Discutăm despre o primă creștere a cifrei de afaceri de 7708% pentru 2019 față de 2018: de la o cifră de afaceri de 551.099 de lei și pierderi de 188.932 de lei, a sărit la 43.029.396 de lei și un profit ‘sensibil’ de 4.026.763 de lei. În următorii de ani, cifra de afaceri s-a menținut într-un ușor trend ascendent. Dar în 2022 sesizăm un alt val de creștere, comparativ cu anul anterior: de la 76.938.566 de lei. Însă de departe cea mai mare creștere a fost în 2023, când cifra de afaceri a ajuns la valoarea amețitoare de 165.057.394 de lei.
Deși ultimii ani ai afacerii Nordis Management SRL au fost prolifici, magnifici, lucrurile nu au stat dintotdeauna așa. Între 2008 și 2021, compania a fost controlată de familia Poștoacă, Emanuel Gheorghe Poștoacă fiind principalul asociat. Agent imobiliar de profesie, Poștoacă a fondat în 2008 Nordis Management SRL, împreună cu Sabbagh Omar, un cetățean român de origine iordaniană. Sabbagh deținea 51% din companie, iar Poștoacă 49%, ocupând și funcția de administrator. După un an, Sabbagh s-a retras, cedându-i lui Poștoacă controlul complet. În timp, alte persoane din familia Poștoacă s-au alăturat afacerii, iar compania și-a extins activitatea, trecând la dezvoltare imobiliară în 2018. Această tranziție a dus la o creștere semnificativă a afacerii, culminând cu rulaje de peste 9 milioane de euro între 2019 și 2020. În 2021, omul de afaceri Răzvan Vladimir Ciorbă a devenit co-asociat, scrie știripesurse.ro.