Un nou termen are loc marți, 29 octombrie 2024, la Curtea de Apel Constanța, în vederea plângerii pe care a depus-o IPS Teodosie împotriva procurorilor DNA, după ce aceștia au clasat plângerea împotriva fostului preot, Leașcu. La termenul de marți, 29 octombrie a.c., s-a discutat strămutarea cauzei. Magistrații au rămas în pronunțare. La ieșirea din Curtea de Apel Constanța, avocata Irina Luminița Stanciu a explicat de ce clientul ei, arhiepiscopul Teodosie, a făcut acest denunț.
Avocat: Parchetul înlătura vinovăția atribuindu-i 2 calități lui Petrică Leașcu: cea de jurnalist și de avertizor în interes public
Ședința de azi s-a finalizat într-un termen foarte scurt. A fost pusă în discuție excepția necompetenței materiale a Curții de Apel Constanța, secția penală, motivat de faptul că s-ar dispune o declinare către Tribunalul Constanța raportat la calitatea lui Petrică Leașcu pentru infracțiunea de trafic de influență. Instanța a rămas în pronunțare cu privire la această excepție. Eu, personal, mi-aș fi dorit să ne judecăm azi, astfel încât să avem o soluție în ceea ce privește ordonanța de clasare dispusă de către Parchet, dar mai avem de așteptat. Ordonanța de clasare a fost contestată de către clientul meu pe motivarea adusă de către Parchet, în sensul că, în ceea ce privește infracțiunea de trafic de influență, în privința lui Leașcu Petrică, Parchetul a redus latura subiectivă a acestei infracțiuni, în sensul că a analizat doar intenția directă. În această infracțiune de corupție, trafic de influență, se săvârșește în majoritatea cazurilor sub forma intenției indirecte, intenție pe care Parchetul a omis-o pentru a înlătura această formă a vinovăției a lui Leașcu. Parchetul înlătura vinovăția atribuindu-i 2 calități lui Petrică Leașcu: cea de jurnalist, de colaborator al publicației Recorder și aceea de avertizor în interes public. Acestea au fost motivele pe care noi am ales să le contestăm, descrise în mod eronat de către Parchet. Parchetul a albit acest infractor, l-a făcut, inițial, martor și totodată l-a albit în sensul în care l-a făcut și jurnalist și avertizor în interes public.”, a transmis Irina Stanciu, avocatul lui IPS Teodosie.
Magistrații au rămas în pronunțare.
VIDEO:
Context
Vă reamintim faptul că IPS Teodosie a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce se implică direct și își dă binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici și spunând ”e mană cerească” ceea ce îi propune respectivul care a înregistrat tot. Teodosie îl pune în legătură pe falsul om de afaceri cu Ilie Petre, consilierul său economic, la momentul respectiv, pentru a discuta detaliile, inclusiv cum poate fi plătit acest comision de 20%. Imaginile filmate cu camera ascunsă îl arată din nou pe Teodosie, alături de consilierul său și de falsul om de afaceri, discutând ultimele aspecte ale afacerii, inclusiv lucrările pentru care ar urma să fie cerută de la stat această sumă. În data de 8 mai a.c., Teodosie a fost trimis în judecată alături de consilierul său, Ilie Petre, de către DNA Constanța. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Dosarul se află încă la Camera Preliminară, următorul termen fiind la data de 4 octombrie.
Natalia Păun, Victor Rotaru