Marți, 29 octombrie, la Curtea de Apel Constanța s-a discutat soluționarea de către Tribunalul Constanța a cauzei în care Teodosie a denunțat procurorii DNA Constanța având în vedere clasarea dosarului în care Petrică Leașcu este acuzat de fapte corupție. Magistrații Curții de Apel au admis ca Tribunalul Constanța să judece cauza. În fața Curții de Apel Constanța, avocata arhiepiscopului Teodosie a explicat motivul pentru care au făcut această plângere.
Solutia pe scurt: În baza art. 340 alin. 1 CPP raportat la art. 35 CPP şi art. 50 CPP, Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Constanţa – completul judecătorului de cameră preliminară şi declină competenţa de soluţionare a plângerii petentului Petrescu Teodosie în favoarea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanţa. În baza art. 275 alin. 3 CPP, Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 29.10.2024, prin punerea la dispoziţia petentului, a intimatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.” se arată în minuta instanței.
Irina Stanciu, despre Leașcu: Parchetul a albit acest infractor
Ședința de azi s-a finalizat într-un termen foarte scurt. A fost pusă în discuție excepția necompetenței materiale a Curții de Apel Constanța, secția penală, motivat de faptul că s-ar dispune o declinare către Tribunalul Constanța raportat la calitatea lui Petrică Leașcu pentru infracțiunea de trafic de influență. Instanța a rămas în pronunțare cu privire la această excepție. Eu, personal, mi-aș fi dorit să ne judecăm azi, astfel încât să avem o soluție în ceea ce privește ordonanța de clasare dispusă de către Parchet, dar mai avem de așteptat. Ordonanța de clasare a fost contestată de către clientul meu pe motivarea adusă de către Parchet, în sensul că, în ceea ce privește infracțiunea de trafic de influență, în privința lui Leașcu Petrică, Parchetul a redus latura subiectivă a acestei infracțiuni, în sensul că a analizat doar intenția directă. În această infracțiune de corupție, trafic de influență, se săvârșește în majoritatea cazurilor sub forma intenției indirecte, intenție pe care Parchetul a omis-o pentru a înlătura această formă a vinovăției a lui Leașcu. Parchetul înlătura vinovăția atribuindu-i 2 calități lui Petrică Leașcu: cea de jurnalist, de colaborator al publicației Recorder și aceea de avertizor în interes public. Acestea au fost motivele pe care noi am ales să le contestăm, descrise în mod eronat de către Parchet. Parchetul a albit acest infractor, l-a făcut, inițial, martor și totodată l-a albit în sensul în care l-a făcut și jurnalist și avertizor în interes public.”, a transmis Irina Stanciu, avocatul IPS Teodosie.
VIDEO:
Context
Teodosie este acuzat, de procurorii DNA Constanța pentru cumpărare de influență, alături de consilierul său, Ilie Petre, care este acuzat pentru complicitate la cumpărare de influență. Ancheta a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care fostul preot, Petrică Leașcu, care a pretins că ar fi fost un om de afaceri și i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Fostul preot Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Vezi și:
Natalia Păun și Victor Rotaru