Luni, 11 noiembrie, în dosarul în care este anchetat Teodosie Petrescu și consilierul său, preotul Ilie Petre, instrumentat de DNA Constanța, s-a așteptat o pronunțare. Este vorba despre pronunțarea amânată deja de două ori, de la ultimul termen care a avut loc la data de 11.10.2024. Dosarul este încă în faza Camerei Preliminare. Pronunțarea s-a amânat, din nou, pentru data de 14 noiembrie.
La ultimul termen la care a fost prezent, arhiepiscopul Teodosie a precizat în fața jurnaliștilor că nu există probe în dosar și că ancheta nu are conținut. Avocații acestuia, de asemenea, au susținut același lucru. Avocata Irina Stanciu a numit probele „otrăvite”. Întrebat cum motivează faptul că IPS Teodosie nu a refuzat oferă făcută de omul de afaceri în care îi propunea mită, avocatul Cuculis a precizat că această întrebare ar trebui pusă direct ierarhului.
Magistratii au respins, în data de 3 octombrie, cererea de probatorii avocaților părților acuzate din dosar.
O NOUĂ AMÂNARE
Decizia instanței este așteptată la data de 14 noiembrie a.c..
Context
Ancheta din prezent a luat naștere în urma unei investigații Recorder în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20 la sută – adică peste 160 de mii de lei.
Preotul Petrică Leașcu a filmat totul cu o cameră ascunsă. În urma investigației, în spațiul public a apărut și o petiție online în care s-a cerut procurorilor DNA să ancheteze cazul. Petiția a strâns peste 14.000 de semnături. În urma anchetei DNA, dosarul lui Teodosie și Ilie Petre a fost trimis în judecată. Cazul a fost instrumentat de procurorul Andrei Bodean, fost șef DNA Constanța, în prezent activând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Conform legislației în vigoare în România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă“ (Art. 4, alin. 1 Codul de procedură penală).
Natalia Păun & Omar Mustafa