În cursul zilei de ieri (21.11.2024), pompierii militari au acționat pentru gestionarea celor 1.390 solicitări primite din partea populației, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților.
Majoritatea misiunilor au fost ale echipajelor SMURD, care au intervenit în 1.097 misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora 1.125 persoane au fost asistate medical.
În acest interval de timp, 8 persoane aflate în situații critice au fost salvate datorită răspunsului optim furnizat de către pompieri pe timpul misiunilor desfășurate.
Totodată, salvatorii au gestionat eficient cele 4 cazuri care au presupus extragerea victimelor blocate în autoturismele avariate în urma accidentelor rutiere.
Concomitent cu aceste misiuni, colegii noștri au acționat și pentru localizarea și stingerea celor 48 incendii izbucnite la nivel național.
Eforturile noastre s-au concentrat și asupra protecției comunităților și bunurilor acestora, sens în care echipajele operative au intervenit în peste 180 astfel de situații.
Totodată, urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 20 localități din 13 județe (AB, BV, CS, CT, CV, GR, HR, MM, MS, PH, SB, SVși TM) și municipiul București, unde echipajele de intervenție au acționat pentru degajarea a 24 copaci și 2 stâlpi de electricitate, precum și pentru degajarea a 3 elemente de construcție (acoperișuri de bloc), fiind avariate 11 autovehicule și 1 imobil.
Având în vedere că avertizările meteorologige emise de către Administrația Națională de Meteorologie care vizează mai multe zone din țară sunt încă în vigoare, facem apel la cetățeni să țină cont de recomandările noastre:
- evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
- înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.);
- urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;
- evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
- în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care vă asigură protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.